Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Η συμφωνία του ΟΠΕΚ φέρνει «ράλι» στις τιμές του πετρελαίου
[Ελεύθερος Τύπος]: Η συμφωνία του ΟΠΕΚ φέρνει «ράλι» στις τιμές του πετρελαίου

[Ελεύθερος Τύπος]: Η συμφωνία του ΟΠΕΚ φέρνει «ράλι» στις τιμές του πετρελαίου


Χαράς ευαγγέλια για τη Ρωσία και τις χώρες του ΟΠΕΚ που αντιμετώπισαν κατάρρευση των εσόδων τους λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου σε ιστορικά χαμηλά τα τελευταία χρόνια (Βενεζουέλα, Αλγερία κ.ά.) ήταν η διαφαινόμενη χθεσινή συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 1,2 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Στον απόηχό της η τιμή του μαύρου χρυσού αυξήθηκε έως 8% στις διεθνείς αγορές, ξεπερνώντας σε κάποιες περιπτώσεις τα 50 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια ώρα όμως οι καταναλωτές της Δύσης «δαγκώθηκαν», αφού η αγορά αναμένεται να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις αυξάνοντας τις τιμές του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης προτού καν υπογραφούν τα νέα συμβόλαια.

Ρίχνουν… στροφές

Για πρώτη φορά από το 2008 τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν χθες να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή κατά 1,2 εκατομμύριο βαρέλια, στα 32,5 εκατομμύρια συνολικά. Κομβικό σημείο η αλλαγή στάσης της Σαουδικής Αραβίας, που συμφώνησε με τον άσπονδο γεωπολιτικό της αντίπαλο, το Ιράν, αλλά και με τη φιλική προς την Τεχεράνη κυβέρνηση του Ιράκ να αυξομειώσουν συντονισμένα την παραγωγή τους ώστε να συμβάλουν στην εξομάλυνση της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μετά την επίτευξη της κατ’ αρχήν συμφωνίας ακολούθησαν εντατικές διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για να καθοριστεί πόσο θα περικόψει την παραγωγή της κάθε χώρα. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι Σαουδάραβες δέχθηκαν την παραμονή του Ιράν σε ειδικό καθεστώς, που του επιτρέπει να αυξήσει την παραγωγή του κατά 3,79 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ώστε να επανέλθει στα επίπεδα προ των διεθνών κυρώσεων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!