Κυριακή, 23 Απριλίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: ΣΕΒ προς κυβέρνηση: Εξωδικαστικό «συγχωροχάρτι σε μπαταχτσήδες»
[Ελεύθερος Τύπος]: ΣΕΒ προς κυβέρνηση: Εξωδικαστικό «συγχωροχάρτι σε μπαταχτσήδες»

[Ελεύθερος Τύπος]: ΣΕΒ προς κυβέρνηση: Εξωδικαστικό «συγχωροχάρτι σε μπαταχτσήδες»

Τι ζητούν οι βιομήχανοι

«Κατώτερο των προσδοκιών» χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Υποστηρίζοντας πως δεν περιέχει «αυστηρές δικλίδες ασφαλείας» για τις χιλιάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, προτείνει σειρά προϋποθέσεων και αλλαγών στις διατάξεις του με απώτερο σκοπό την επιτυχία του «μηχανισμού».

Η δυσαρέσκεια του Συνδέσμου αποτυπώνεται στον καυστικό τίτλο: «Εξωδικαστική ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών: Δίκαιη και πραγματική λύση στα ‘‘κόκκινα δάνεια’’ ή συγχωροχάρτι σε μπαταχτσήδες;», που επέλεξε για την ειδική έκθεσή του πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Σε αυτήν, αναφέρεται -μεταξύ άλλων- πως το ν/σ κινδυνεύει να μετατραπεί σε μηχανισμό μαζικής επιβράβευσης συστημικών κακοπληρωτών εις βάρος, τελικά, των συνεπών φορολογουμένων και δανειοληπτών που θα αποδειχθούν για άλλη μια φορά τα «συνήθη κορόιδα».

Θέση του ΣΕΒ είναι πως μια τέτοια εξέλιξη «θα είχε καταστροφικές συστημικές συνέπειες, καθώς θα αύξανε κατακόρυφα τον “ηθικό κίνδυνο” σε μια αποδυναμωμένη, από πολυετή και σοβαρά σφάλματα πολιτικής, οικονομία, οδηγώντας το εγχείρημα σε αποτυχία ανάλογη, στην καλύτερη περίπτωση, αυτής του νόμου Κατσέλη».

Λύσεις

Ωστόσο, εκτιμάται πως αυτός ο κίνδυνος μπορεί να αποφευχθεί εφόσον:

* ο νόμος προβλέψει την ενεργοποίηση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα μπορεί γρήγορα και αποτελεσματικά να διαχειριστεί το μεγάλο όγκο εισερχόμενων αιτήσεων, εντοπίζοντας και οδηγώντας στην εύκολη και ταχεία απόρριψη τις αιτήσεις κακόπιστων και μη συνεργάσιμων οφειλετών,

* αυξήσει την περιορισμένη συμμετοχή του Δημοσίου στις διαγραφές οφειλών στο σύνολο των απαιτήσεών του και

* οι σύνθετες και μεγάλης αξίας περιπτώσεις ενταχθούν στις δοκιμασμένες διαδικασίες του άρθρου 99, με την πρόβλεψη όμως της ουσιαστικής συμμετοχής του Δημοσίου στις διαγραφές απαιτήσεων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!