Σάββατο, 20 Απριλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Ελεύθερος Τύπος]: Το ψηφιακό πανόραμα του 1821
[Ελεύθερος Τύπος]: Το ψηφιακό πανόραμα του 1821

[Ελεύθερος Τύπος]: Το ψηφιακό πανόραμα του 1821

«Διά τας ανάγκας της πατρίδος» ο Γέρος του Μωριά πλήρωσε 6.000 γρόσια και αγόρασε το ένα πέμπτο από δύο εθνικά πανδοχεία στο Ναύπλιο. Την ίδια περίπου εποχή ένας Γάλλος διπλωμάτης και ποιητής παρακαλεί τους προκρίτους να απελευθερώσουν έναν Αραβα έμπορο που είχε πιαστεί αιχμάλωτος από Σπετσιώτη κουρσάρο.

Το πωλητήριο έγγραφο του υπουργείου της Οικονομίας που πιστοποιεί την αγορά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη μέσω δημοπρασίας, όπως και η επιστολή του Γάλλου φιλέλληνα David, είναι δύο μόνο από τα πολύτιμα ντοκουμέντα που έρχονται στο φως με την αφορμή διήμερου συνεδρίου που ξεκινά σήμερα στην Αθήνα.

Τα τεκμήρια αυτά περιλαμβάνονται στο Ψηφιακό Αρχείο του 1821, το οποίο στην ουσία είναι πολλά αρχεία μαζί, αφού συγκεντρώνει όλες τις αρχειακές συλλογές που βρίσκονται σε διάφορους φορείς, π.χ. Εθνική Βιβλιοθήκη, Γενικά Αρχεία του Κράτους, ΕΛΙΑ, και τα «διασυνδέει» σε ένα ενιαίο ψηφιακό αποθετήριο. Η συγκέντρωση αυτή γίνεται στα πλαίσια του φιλόδοξου και πολυεπίπεδου ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ψηφιακό Αρχείο» από το Κέντρο Ερευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δεν ψηφιοποιεί, αν και το έχει κάνει στο παρελθόν σε μικρή κλίμακα, αλλά αξιοποιεί τις ψηφιοποιήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν από τους διάφορους φορείς και δημιουργεί ένα περιβάλλον και ένα εργαλείο έρευνας στο οποίο θα έχουν πρόσβαση ειδικοί και μη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!