Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
26 °C 7 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
20 °C 13 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Ελεύθερος Τύπος]: Πώς τα αποτσίγαρα θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους, ψάρια και θαλασσοπούλια
[Ελεύθερος Τύπος]: Πώς τα αποτσίγαρα θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους, ψάρια και θαλασσοπούλια

[Ελεύθερος Τύπος]: Πώς τα αποτσίγαρα θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους, ψάρια και θαλασσοπούλια

Εκκληση -για ακόμη ένα καλοκαίρι- στους καπνιστές να μην πετούν τα αποτσίγαρά τους στην παραλία απευθύνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ).

Οι Ελληνες καπνιστές παράγουν κάθε χρόνο 22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα, αριθμός που αντιστοιχεί σε 3.500 τόνους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα αποτσίγαρα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό (περίπου 40%) των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς των ακτών. Είναι ευνόητος, επομένως, ο κίνδυνος στον οποίο βρίσκονται από τα αποτσίγαρα τόσο τα ψάρια και τα θαλασσοπούλια όσο και οι άνθρωποι.

«Πέρα από τον υγειονομικό κίνδυνο που συνιστούν οι γόπες (ιδίως για τα μικρά παιδιά), αποτελούν μια τεράστια πηγή μόλυνσης των θαλασσών από μικροΐνες πλαστικού (καθώς το φίλτρο είναι πλαστικό και δεν εξαφανίζεται), αλλά και διάχυσης των τοξικών συστατικών που περιέχουν τα επεξεργασμένα φύλλα καπνού του τσιγάρου», αναφέρει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Στα αποτσίγαρα υπάρχουν χημικές ουσίες, όπως το αρσενικό, η νικοτίνη, ο μόλυβδος και η αιθυλική φαινόλη. Αυτές διαρρέουν στα νερά και τη θάλασσα και είναι εξαιρετικά τοξικά για τους υδρόβιους οργανισμούς και τα ψάρια. Σε θαλάσσιους οργανισμούς έχει φανεί πως η μέση θανατηφόρα δόση για αυτούς ήταν περίπου ένα αποτσίγαρο ανά λίτρο γλυκού ή θαλάσσιου νερού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!