Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Ναυάγησε η πώληση ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους
[Ελεύθερος Τύπος]: Ναυάγησε η πώληση ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους

[Ελεύθερος Τύπος]: Ναυάγησε η πώληση ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους


Σε οριστικό ναυάγιο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, με Ιταλούς και Αζέρους να απομακρύνονται από το τραπέζι και την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης να μένει μετέωρη, καθώς η πώληση της επιχείρησης ήταν προαπαιτούμενο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά των υποψηφίων αγοραστών, σχετικά με απομείωση του τιμήματος, ήταν νομικά ανέφικτη και θα ακύρωνε τον διαγωνισμό, ενώ και οι εναλλακτικές προτάσεις τους ήταν ανεφάρμοστες. Οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης δεν έγιναν αποδεκτές. Ετσι, συμφωνήθηκε να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις των δύο πλευρών χωρίς να υπάρξει συμφωνία.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο διαγωνισμός του 2013 έληξε με πλειοδότη την αζερική Socar, η οποία προσέφερε 400 εκατ. ευρώ – ωστόσο η πώληση έμεινε σε εκκρεμότητα εξαιτίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η Ε.Ε. εισηγήθηκε από το συνολικό προς πώληση ποσοστό (66%) ένα μερίδιο τουλάχιστον 17% να μεταβιβαστεί σε Ευρωπαίο διαχειριστή. Η ευρωπαϊκή εταιρεία ήταν η ιταλική Snam. Το περασμένο καλοκαίρι η τροπολογία Σκουρλέτη απομείωσε την αξία της εταιρείας, κάτι που δεν διόρθωσαν οι μετέπειτα ρυθμίσεις για αύξηση των αποδόσεων προς τους μετόχους του ΔΕΣΦΑ.

Στους Αζέρους πάντως επιρρίπτει όλες τις ευθύνες για το ναυάγιο της πώλησης ΔΕΣΦΑ ο τέως υπουργός Ενέργειας και νυν υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος παρεμβαίνοντας με ανάρτησή του στο διαδίκτυο τόνισε: «Το ναυάγιο ΔΕΣΦΑ αναδεικνύει τον μη σεβασμό των όρων του διαγωνισμού, των ευρωπαϊκών κανόνων και επενδυτική αφερεγγυότητα εκ μέρους της Socar».

Ερώτημα στην Κομισιόν για τις επιπτώσεις της αποτυχίας της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!