Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
25 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
24 °C 2 kmh
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Η Νατάσα Παζαϊτη αρθρογραφεί για την αμφισβήτηση της μαστογραφίας
[Ελεύθερος Τύπος]: Η Νατάσα Παζαϊτη αρθρογραφεί για την αμφισβήτηση της μαστογραφίας

[Ελεύθερος Τύπος]: Η Νατάσα Παζαϊτη αρθρογραφεί για την αμφισβήτηση της μαστογραφίας

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου που πλήττει το γυναικείο πληθυσμό. Παρόλο που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι εξαιρετικά σπάνιος σε ηλικίες κάτω των 30 ετών. Όμως το ποσοστό εμφάνισής ανεβαίνει δραματικά, αγγίζοντας το 25%, στις ηλικίες 50-70 ετών.

Πριν από 30 χρόνια η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γινόταν σε προχωρημένο στάδιο με αποτέλεσμα το ποσοστό επιβίωσης των γυναικών που είχαν προσβληθεί από τη νόσο να είναι εξαιρετικά μικρό. Το 1985, η American Cancer Society ξεκίνησε μία μεγάλη εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση των γυναικών στο θέμα του καρκίνου του μαστού θέτοντας την πρόληψη ως βασικό στόχο της καμπάνιας. Η μαστογραφία αναδείχθηκε ως το πιο σημαντικό διαγνωστικό μέσο. Παράλληλα ο Οκτώβριος θεσπίσθηκε ως μήνας ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού παγκοσμίως. Με την ευρεία χρήση της μαστογραφίας στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που δημιουργήθηκαν στις αναπτυγμένες χώρες το ποσοστό θανάτων από καρκίνο του μαστού μειώθηκε κατά 25-30%.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, η μαστογραφία έχει υποστεί μεγάλη κριτική και η επιστημονική αξία και η συμβολή της αμφισβητείται. Διάφορες στατιστικές αναλύσεις υπουργείων υγείας, κυρίως σε χώρες της Ευρώπης όπου εφαρμόζεται συστηματικά ο προσυμπτωματικός έλεγχος (δηλαδή η προγραμματισμένη ετήσια μαστογραφία σε Δημόσιο Νοσοσκομείο), έδειξαν ότι το κόστος ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το όφελος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!