Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Moody’s: Θετική εξέλιξη η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα
[Ελεύθερος Τύπος]: Moody’s: Θετική εξέλιξη η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα

[Ελεύθερος Τύπος]: Moody’s: Θετική εξέλιξη η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Θετικά βλέπει ο οίκος αξιολόγησης την έγκριση που έλαβε η Ελλάδα (B1 σταθερό) για πρόωρη αποπληρωμή περίπου του 40% των συνολικών εκκρεμών υποχρεώσεών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως εξηγεί σε σημερινό σημείωμά του, με την εξέλιξη αυτή περιορίζονται οι δαπάνες για τόκους και επιμηκύνεται το προφίλ της μέσης ωρίμανσης του χρέους. Και τα δύο αυτά στοιχεία είναι θετικά για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Τα δάνεια του ΔΝΤ αντιστοιχούν σε μόλις το 2,6% του χρέους της Ελληνικής κυβέρνησης, όμως οι δαπάνες για τα επιτόκια των δανείων του ΔΝΤ είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές για τις άλλες υποχρεώσεις της χώρας, ιδιαίτερα αυτές προς την ευρωζώνη, αλλά και υψηλότερες από τις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων της Ελλάδας. Επιπλέον, τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν πολύ πιο σύντομη ωρίμανση απ’ ότι τα δάνεια από τον EFSF και τον ESM.

Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα επιμηκύνει το προφίλ ωρίμανσης της Ελλάδας, που έχει ήδη επιμηκυνθεί λόγω των πολύ μακροπρόθεσμων όρων αποπληρωμής των δανείων της ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει δάνεια αξίας 3,7 δις. ευρώ με μέσο επιτόκιο 5,3%, την ώρα που το μέσο επιτόκιο στα δάνεια των EFSF και ESM είναι μόλις 1,4%, ενώ το κουπόνι στο πρόσφατο πενταετές και δεκαετές, που εκδόθηκε, είναι 3,45% και 3,875% αντίστοιχα.

Με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, η Ελλάδα αναμένει να εξοικονομήσει περίπου 150 εκατ. ευρώ, ή κοντά στο 0,1% του ΑΕΠ, και 2,4% επί των δαπανών της για την αποπληρωμή επιτοκίων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!