Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν βρίσκει εξειδικευμένο προσωπικό
[Ελεύθερος Τύπος]: Μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν βρίσκει εξειδικευμένο προσωπικό

[Ελεύθερος Τύπος]: Μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν βρίσκει εξειδικευμένο προσωπικό

Περισσότερες από μία στις τρεις επιχειρήσεις (35,6%) στην Ελλάδα δυσκολεύονται στην εξεύρεση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού για την κάλυψη κενών θέσεων.

Πηγή του… κακού είναι οι ελλείψεις σε παιδεία και δεξιότητες, όπως προκύπτει από ειδική μελέτη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Μάλιστα το ποσοστό είναι ακόμη πιο «ενισχυμένο» στις εξωστρεφείς (45,9%) και στις μεγάλες επιχειρήσεις (44,7%). Σε εκείνες δηλαδή που δραστηριοποιούνται σε πιο ανταγωνιστικές αγορές, έχουν υψηλότερες απαιτήσεις από το ανθρώπινο δυναμικό σε όρους προσόντων και δεξιοτήτων και εφαρμόζουν αυστηρότερες μεθόδους επιλογής προσωπικού.

Ανά κλάδο

Σε επίπεδο κλάδων, το φαινόμενο είναι εντονότερο στην ενέργεια (49,2%) και στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (41,4%). Ακολουθούν οι επιχειρήσεις αγροδιατροφής (37,1%) και δομικών υλικών (34,8%), ενώ μικρότερη είναι η δυσκολία κάλυψης κενών θέσεων από εταιρίες με πεδίο δράσης τα logistics (29,6%), την υγεία και το φάρμακο (28,4%).

Αυτή η τροπή των πραγμάτων αποδίδεται από τον ΣΕΒ στο γεγονός ότι «το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα παράγει υπεράριθμους πτυχιούχους σε αντικείμενα που δεν συνδέονται με τις προϋποθέσεις για τον αναγκαίο παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας, προκαλώντας την αναντιστοιχία μεταξύ των γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτούνται για την κάλυψη των θέσεων εργασίας και αυτών που διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό που αποφοιτά από το εκπαιδευτικό σύστημα».

Ακτινογραφία

Ειδικότερα, στα της έρευνας, οι επιχειρήσεις ιεραρχούν ως σημαντικότερο εμπόδιο στην κάλυψη κενών θέσεων εργασίας τις ελλείψεις σε δεξιότητες και όχι τη μη διαθεσιμότητα τυπικών προσόντων (τίτλοι σπουδών κ.λπ.).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!