Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Κρυφό χαράτσι στην προκαταβολή φόρου των αγροτών
[Ελεύθερος Τύπος]: Κρυφό χαράτσι στην προκαταβολή φόρου των αγροτών

[Ελεύθερος Τύπος]: Κρυφό χαράτσι στην προκαταβολή φόρου των αγροτών

Αναλυτικα παραδειγματα με τις επιβαρυνσεις

Τον κίνδυνο να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρου με τις δηλώσεις εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2017 αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Η ισχύουσα νομοθεσία, έτσι όπως έχει διατυπωθεί, επιτρέπει στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να υπολογίσουν την προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους επί του φόρου που αναλογεί στο ετήσιο εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, όπως αυτό προκύπτει με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα, χωρίς την έκπτωση του φόρου των 1.900-2.100 ευρώ που προβλέπεται με βάση τις νέες διατάξεις που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο από τη Βουλή.

Έτσι όπως έχει διατυπωθεί το άρθρο 69 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, το οποίο καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου φορολογικού έτους, επιτρέπει στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να το ερμηνεύσουν κατά τρόπο άκρως επιβαρυντικό για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με το άρθρο 69 του ΚΦΕ, η προκαταβολή φόρου θα υπολογίζεται κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2017 με συντελεστή αυξημένο από το 75% στο 100% επί του φόρου που θα προκύπτει από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Ομως, με βάση τη διατύπωση αυτή, ως «φόρος που προκύπτει από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα» μπορεί να ληφθεί υπόψη το ποσό φόρου που αναλογεί στο εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα πριν από την έκπτωση των 1.900-2.100 που προβλέπεται ειδικά για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες! Η διάταξη του άρθρου 69 δεν αποσαφηνίζει δηλαδή ότι η προκαταβολή πρέπει να υπολογίζεται επί του φόρου που προκύπτει για το εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα μετά την αφαίρεση της έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!