Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
30 °C 6 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
26 °C 8 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Ελεύθερος Τύπος]: Και χωράφια του Βασιλιά Όθωνα «ακυρώνουν» οι δασικοί χάρτες
[Ελεύθερος Τύπος]: Και χωράφια του Βασιλιά Όθωνα «ακυρώνουν» οι δασικοί χάρτες

[Ελεύθερος Τύπος]: Και χωράφια του Βασιλιά Όθωνα «ακυρώνουν» οι δασικοί χάρτες

Κομμάτι από τη γη που κάποτε παραχώρησε ο βασιλιάς Οθωνας στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη για τις υπηρεσίες του προς την πατρίδα έρχεται να διεκδικήσει το Ελληνικό Δημόσιο μέσω των δασικών χαρτών. Τα 70 από τα συνολικά 12.500 παραχωρηθέντα στρέμματα που έδωσε ο Οθωνας στον Μαυρομιχάλη το έτος 1835 ανήκουν από το 1967 στην οικογένεια Ορφανού, τα μέλη της οποίας καλούνται σήμερα να αποδείξουν πως η ιδιοκτησία τους είναι στο σύνολό της αγροτική και όχι κατά το ήμισυ δασική, σύμφωνα με τις αεροφωτογραφίες του 1945.

Ενα από τα παράδοξα που κατονομάζει ο Αργύρης Ορφανός στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής έχει να κάνει με τη διαδικασία που χρειάστηκε να προβεί ο πατέρας του, προκειμένου η γη να περάσει στα χέρια τους. Οπως εξήγησε, για να μπορέσουν να αγοράσουν, έπρεπε να πάρουν δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα, η οποία, σημειωτέον, εκείνη την περίοδο είχε χαρακτήρα Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, πράγμα που σημαίνει πως για να εκταμιεύσει το ποσό, έπρεπε πρώτα να ελέγξει με μεγάλη σχολαστικότητα τους τίτλους μέσω των δικηγόρων της. Οπως σημείωσε ο κ. Ορφανός, τόσο οι δύο δικηγόροι της Αγροτικής Τράπεζας όσο και οι άλλοι τέσσερις επαγγελματίες (σ.σ.: δύο συμβολαιογράφοι και άλλοι δύο δικηγόροι) αποφάνθηκαν ομόφωνα πως η γη είχε αγροτική μορφή και έτσι, χωρίς προβλήματα, μπορούσε να προχωρήσει η αγοραπωλησία.

Εχοντας τα παραπάνω ως δεδομένα και μη ξέροντας τότε την ιστορική σημασία του σημερινού πια ελαιώνα που βρίσκεται στην περιοχή Πνοιμένο Λυκοβουνίου, καθότι ήταν τα έκτα χέρια που έπαιρναν τη συγκεκριμένη γη, πέρασε στη κυριότητά τους και επίσημα. Βέβαια, η ανάρτηση και η κύρωση των δασικών χαρτών έχουν δημιουργήσει αλαλούμ σε χιλιάδες πολίτες που καλούνται να διεκδικήσουν την ιδιοκτησία τους μέσω αντιρρήσεων, αν δεν ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία (π.χ. πρόδηλα σφάλματα, αναδασωτέα κ.λπ.).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!