Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Ελεύθερος Τύπος]: «Αγνοούνται θησαυροί» από το Ελληνικό Ινστιτούτο στη Βενετία
[Ελεύθερος Τύπος]: «Αγνοούνται θησαυροί» από το Ελληνικό Ινστιτούτο στη Βενετία

[Ελεύθερος Τύπος]: «Αγνοούνται θησαυροί» από το Ελληνικό Ινστιτούτο στη Βενετία


Σημεία και τέρατα για το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας περιλαμβάνει έγγραφο που απέστειλε το υπουργείο Εξωτερικών στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και την εισαγγελέα Διαφθοράς.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το 2016 και το 2010 σε αυτό το πολύ πλούσιο σε περιουσιακά στοιχεία Ινστιτούτο, όχι μόνον διαπιστώθηκε ότι δεν είναι καταγεγραμμένοι πολλοί από τους θησαυρούς του, αλλά έχουν γίνει καπνός ιδιαίτερης αξίας και σημασίας αντικείμενα.

Στο διαβιβαστικό, το οποίο εστάλη κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, αφού αναφέρεται ότι παρατίθενται στοιχεία τα οποία «καταδεικνύουν την κατάσταση διάλυσης στο Ινστιτούτο και υπάγονται στις διατάξεις της ποινικής νομοθεσίας», καλείται η Δικαιοσύνη να παρέμβει. Σαφείς είναι, επίσης, οι αιχμές για τη «μη παρέμβαση και έλεγχο των αρμοδίων εισαγγελικών αρχών» στο παρελθόν, «παρότι τα τελευταία 15 έτη έχουν δαπανηθεί για το Ινστιτούτο σε βάρος του προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών εκατομμύρια ευρώ για επιχορηγήσεις, μισθοδοσία κ.λπ.».

Το υπουργείο επισημαίνει ότι, «εξαιτίας της χαοτικής κατάστασης, δεν μπορεί να διαπιστωθεί ποιες και πόσες είναι οι απώλειες», καθώς και ότι «ουδείς γνωρίζει σήμερα τον ακριβή αριθμό των ιστορικών, πολιτιστικών θησαυρών που βρίσκονται στην κατοχή του Ινστιτούτου».

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!