Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
14 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
14 °C 3 kmh
Home | ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ | [Drive]: Νέα μπαταρία νατρίου, «πολύ καλύτερη από τη λιθίου»
[Drive]: Νέα μπαταρία νατρίου, «πολύ καλύτερη από τη λιθίου»

[Drive]: Νέα μπαταρία νατρίου, «πολύ καλύτερη από τη λιθίου»

Το πανεπιστήμιο Stanford λέει ότι κερδίζει τη λιθίου στους περισσότερους τομείς και μπορεί να μειώσει κατά 80% το κόστος.

Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η μπαταρία ιόντων λιθίου είναι σήμερα μονόδρομος. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν ερευνώνται άλλα χημικά στοιχεία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι μπαταρίες λιθίου-αέρα και λιθίου-θείου (Li-S), καθώς και η μπαταρία «ασφάλτου» είναι παραδείγματα άλλων προσεγγίσεων στο θέμα της αποθήκευσης ενέργειας.

Τώρα θα γνωρίσουμε άλλη μια εναλλακτική: την μπαταρία ιόντων νατρίου.

Αν και έχει εφευρεθεί από άλλους, οι ερευνητές του Stanford –συμπεριλαμβανομένου του «γκουρού» των μπαταριών, YiCui– λένε ότι η νέα αυτή λύση έχει αντίστοιχες δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας με την μπαταρία ιόντων λιθίου, αλλά με 80% μικρότερο κόστος. Κι αυτό προφανώς είναι πολύ σημαντικό.

Όμως, σχετικά με άλλους δείκτες μέτρησης της απόδοσης, οι πληροφορίες που μας δίνουν είναι πολύ περιορισμένες. Παρότι η ερευνητική ομάδα λέει ότι έχει βελτιστοποιήσει τον κύκλο φόρτισης, εντούτοις δεν μπορεί να δώσει νούμερα για την κατ’ όγκο ενεργειακή πυκνότητα, τα οποία θα μας έδειχναν αν αυτή η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί στα αυτοκίνητα ή όχι. Αν ο χώρος που χρειάζεται για την αποθήκευση ενέργειας είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που χρειάζονται σήμερα οι μπαταρίες ιόντων λιθίου του εμπορίου, τότε η χημική αυτή τεχνολογία θα περιοριστεί στην αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές– και δεν θα εφαρμοστεί στις μεταφορές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: DRIVE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!