Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
16 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
15 °C 0 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [CultureNow]: Με τα λόγια (γίνεται): Ξαναδιαβάζοντας την Ζωή Καρέλλη
[CultureNow]: Με τα λόγια (γίνεται): Ξαναδιαβάζοντας την Ζωή Καρέλλη

[CultureNow]: Με τα λόγια (γίνεται): Ξαναδιαβάζοντας την Ζωή Καρέλλη

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)», στην δεύτερη εκδήλωση της έβδομης περιόδου τους, παρουσιάζουν αφιέρωμα στην ποιήτρια από τη Θεσσαλονίκη, Ζωή Καρέλλη (1901-1998).

Η Ζωή Καρέλλη πρωτοεμφανίστηκε στο χώρο των ελληνικών γραμμάτων το 1935 και το 1940 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο Πορεία. Συνολικά εξέδωσε δώδεκα ποιητικές συλλογές, πέντε θεατρικά έργα και πολλά δοκίμια. Ασχολήθηκε επίσης με τη λογοτεχνική μετάφραση, κυρίως έργων του T.S. Eliot και πολλά ποιήματά της μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες.

Στην πολύχρονη παρουσία της στην πνευματική ζωή της χώρας, τιμήθηκε με πλήθος ποιητικών βραβείων, έγινε η πρώτη γυναίκα αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 1982, ενώ η Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα το 1988. Το 1995, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τής απένειμε το Μετάλλιο του Ταξιάρχη του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η αξία του συνόλου του έργου της ενδεχομένως επισκιάζεται από το δημοφιλές ποίημά της «Η Άνθρωπος» ή την χαρακτηριστικά τολμηρή χρήση των ρόδων στην ποίησή της ως σήματα πρωτο-φεμινιστικά και χριστιανικώς μεταφυσικά. Το αφιέρωμα αυτό ευελπιστεί να αναδείξει τα ασυνήθιστα ποιητικά επιτεύγματα της Ζωής Καρέλλη: τον σαφέστατα διακηρυγμένο στην ποίησή της κλονισμό της πίστης της, τη διαρκή ταλάντευση μεταξύ στοχασμού και παθών της ψυχής και τη συνομιλία της με τον μοντερνισμό (δημιουργική, μεταφραστική – T.S.Eliot, και δοκιμιακή – Rimbaud, Kafka, Pirandello, Beckett).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CULTURE NOW

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!