Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [CultureNow]: Με τα λόγια (γίνεται): Αφιέρωμα στην Ελένη Βακαλό στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
[CultureNow]: Με τα λόγια (γίνεται): Αφιέρωμα στην Ελένη Βακαλό στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

[CultureNow]: Με τα λόγια (γίνεται): Αφιέρωμα στην Ελένη Βακαλό στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η ΕλληνοαμερικανικήΈνωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις “Με τα λόγια (γίνεται)”, στην δεύτερη εκδήλωση του έκτου κύκλου τους, παρουσιάζουν αφιέρωμα στην σπουδαία Ελληνίδα ποιήτρια του 20ου αιώνα, ΕλένηΒακαλό (1921-2001), με αφορμή την συμπλήρωση 95 χρόνων από την γέννησή της και 15 χρόνων από τον θάνατό της. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016, στις 19:30, στο Θέατρο της ΕλληνοαμερικανικήςΈνωσης.

Το “Με τα λόγια (γίνεται)” εγκαινίασε πέρυσι μια σειρά ετήσιων αφιερωμάτων σε σημαντικά –αν και ίσως ανεπαρκώς αναγνωρισμένα– ονόματα του ελληνικού ποιητικού κανόνα. Όχι τυχαία, μετά τον ΤάκηΠαπατσώνη που υπήρξε, μαζί με τον Καβάφη, ο κατεξοχήν πρωτοπόρος της ελληνικής μοντέρνας ποίησης, σειρά έχει φέτος η ΕλένηΒακαλό.

Πρωτοεμφανίστηκε το 1944, κατατασσόμενη έτσι στην «ΠρώτηΜεταπολεμικήΓενιά» μαζί με ποιητές όπως ο ΜίλτοςΣαχτούρης και ο ΝίκοςΚαρούζος. Παρά ταύτα, δεν συζητείται και δεν μελετάται το ίδιο έντονα με αυτούς. Από τα μοντερνιστικά ποιήματά της, δεν λείπει το  χιούμορ, ενώ άλλοτε αναδύεται και μια παιγνιώδης αλλά ταυτόχρονα σοβαρή «παιδική» διάθεση. Έγραψε επίσης βιβλία ιστορίας και κριτικής των εικαστικών τεχνών, τομείς στους οποίους αναγνωρίστηκε γρήγορα ως σημαντική προσωπικότητα. Από το 1944 ως το 1978, εξέδωσε 13 βιβλία ποίησης· τα περισσότερα συγκεντρώθηκαν το 1995 στο Το άλλο του πράγματος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CULTURE NOW

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!