Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
14 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
14 °C 0 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [CultureNow]: Από τον Kant στους επιγόνους του: Κριτική για το βιβλίο του Victor Delbos
[CultureNow]: Από τον Kant στους επιγόνους του: Κριτική για το βιβλίο του Victor Delbos

[CultureNow]: Από τον Kant στους επιγόνους του: Κριτική για το βιβλίο του Victor Delbos

Ο Γιάννης Αντωνιάδης γράφει κριτική για το βιβλίο «Από τον Kant στους επιγόνους του», του Victor Delbos που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αμολγός.

Αν κάποιος θέλει να προσεγγίσει αυτά που προσπάθησε να αρθρώσει η να καταγράψει ο Κant, τότε θα πρέπει να εχει δίπλα του το βιβλίο αυτό του Delbos, του μεγαλύτερου ίσως μελετητή του έργου του Kant.

Ο Delbos δεν παραθέτει μόνο την δική του άποψη αλλα διυλίζει τις ιδέες και τα συμπεράσματα του Κant μέσα από την κριτική των επίγονων του και κυρίως του μεγάλου Hegel (του αγαπημένου Έγελου του Καζαντζάκη).

Ο Κant βάζει μια βασική αρχή η οποία κατά την γνώμη μου αποτελεί το θεμέλιο της φιλοσοφικής σκέψης: δεν μπορεί να ερμηνευθεί η ζωή με ανθρώπινους όρους, χρειάζεται η μεταφυσική για να γίνει αυτό. Η φιλοσοφική σκέψη όντας ελεύθερη και μη περιοριζόμενη από τις αισθήσεις (η σκέψη είναι αυθύπαρκτη, δεν χρειάζεται το αισθητό που κατά τον Kant που είναι ένα απλό δημιούργημα της σκέψης) μπορεί να πλησιάσει τα έγκατα της αλήθειας και την αλήθεια αυτή να ακολουθεί ασθμαίνουσα αλλά απαστράπτουσα η επιστήμη για να την επιβεβαιώσει a posteriori.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CULTURE NOW

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!