Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [CNN Greece]: Τσίπρας: Σωστό το «Ελσίνκι», αλλά αυτή η Τουρκία δεν υπάρχει πια
[CNN Greece]: Τσίπρας: Σωστό το «Ελσίνκι», αλλά αυτή η Τουρκία δεν υπάρχει πια

[CNN Greece]: Τσίπρας: Σωστό το «Ελσίνκι», αλλά αυτή η Τουρκία δεν υπάρχει πια

Στη χτεσινή ομιλία του για τον Προϋπολογισμό ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην εξωτερική πολιτική .

Η αναφορά του στα ελληνοτουρκικά έδωσε την εντύπωση μιας σύνοψης της γραμμής που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Στο γενικό πλαίσιο η τοποθέτηση Τσίπρα επιβεβαίωσε ότι:

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει στη λογική της «εθνικής πλειοδοσίας», αλλά επιμένει στην αντιπολίτευση «εθνικής ευθύνης».
  2. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν σκοπεύει να διαρρήξει τη σχέση που οικοδόμησε με την «διεθνή παράγοντα» μετά τον Ιούλιο του 2015.

Το Ελσίνκι

Ο κ. Τσίπρας εκφράστηκε θετικά για τη Συμφωνία του Ελσίνκι και την πολιτική Σημίτη στα ελληνοτουρκικά. Συγκεκριμένα, είπε: «Ορθώς, πρωτοστατήσαμε ως χώρα στο ξεκλείδωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας την περίοδο 1999-2004, στηρίζοντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη γειτονική χώρα. Και αξιοποιώντας το πλαίσιο του Ελσίνκι για να προχωρήσουν οι διερευνητικές για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, με την προοπτική προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.» Επομένως, η (εξαιρετικά αρνητική) τοποθέτηση Πολάκη για την πολιτική Σημίτη είναι «εκτός γραμμής».

Μια άλλη Τουρκία

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας αποστασιοποιήθηκε και από όσους (εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ) επιμένουν στην αναβίωση της πολιτικής Σημίτη. Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία που ξέραμε δεν υφίσταται πλέον. «Δυστυχώς, όμως, και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε: αυτή η Τουρκία δεν υπάρχει πια». Η εκτίμηση του κ. Τσίπρας θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αποδοχή ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτή η επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, πράγμα που σημαίνει ότι στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής πρέπει να είναι ο περιορισμός της έντασης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!