Κυριακή, 22 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
22 °C 10 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
22 °C 5 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [CNN Greece]: Εκ του σύννεγης στην ελληνική γη: διαβάστε την ωδή των αδελφών Ταβιάνι στην Ελλάδα (vid)
[CNN Greece]: Εκ του σύννεγης στην ελληνική γη: διαβάστε την ωδή των αδελφών Ταβιάνι στην Ελλάδα (vid)

[CNN Greece]: Εκ του σύννεγης στην ελληνική γη: διαβάστε την ωδή των αδελφών Ταβιάνι στην Ελλάδα (vid)

Toν Μάιο του 2015 οι αδελφοί Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι αναγορεύτηκαν επίτιμοι διδάκτορες του τμήματος Ιταλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ . Κατά τη διάρκεια της εμβληματικής στιγμής στη ζωή τους οι auteur του κινηματογράφου προσφώνησαν ένα λόγο συγκινητικά λυρικό. Σε αυτόν εξαίρουν την Ελλάδα για όλα όσα τους χάρισε γενναιόδωρα μέσα από τους μύθους και τους ήρωες της.

Με αφορμή το θάνατο του Βιτόριο Ταβιάνι αναπαράγουμε το κείμενο καθώς μέσα στις λέξεις του κρύβεται η σοφία των δύο σπουδαίων Ιταλών που έγιναν το βλέμμα και τα λόγια μιας ολόκληρης γενιάς.

“Όταν από ένα Πανεπιστήμιο – το δικό σας – έφτασε η συγκεκριμένη πρόσκληση που μας τιμά και μας γεμίζει χαρά, δεν είχαμε αμφιβολίες: η δική μας Lectio Magistralis δεν επρόκειτο να είναι ούτε lectio ούτε magistralis, αλλά μια μαρτυρία απευθείας μέσα από το εργαστήρι μας, με ό,τι πιο προσωπικό μπορούμε να σας προσφέρουμε. Κι αυτό γιατί – το ομολογούμε – μια τέτοια πρόσκληση ήταν κάτι που περιμέναμε: κοιτάζοντας μέσα στο πηγάδι του παρελθόντος, αισθανόμασταν ανέκαθεν εγγύτερα στον ελληνικό πολιτισμό παρά στορωμαϊκό .

Συγκεκριμένα, δύο ταινίες μας έχουν πραγματοποιηθεί υπακούοντας στο πνεύμα του “εκ του σύνεγγυς στην ελληνική γη”: Το Κάτω από τον αστερισμό του σκορπιού και Η νύχτα του Σαν Λορέντσο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!