Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [CNN Greece]: Ο θρήνος της Art Povera: Πέθανε ο Γιάννης Κουνέλης
[CNN Greece]: Ο θρήνος της Art Povera: Πέθανε ο Γιάννης Κουνέλης

[CNN Greece]: Ο θρήνος της Art Povera: Πέθανε ο Γιάννης Κουνέλης

Ο Γιάννης Κουνέλλης, θεμελιωτής όχι μόνο μιας εικαστικής γλώσσας αλλά του κινήματος της Arte Povera, πέθανε σε ηλικία 81 ετών στη Ρώμη. Η απώλεια του είναι η τρίτη στο χώρο των εικαστικών τεχνών της Ελλάδας που έχασε μέσα στην ίδια εβδομάδα τον Γιώργο Ιωάννου και τον Δημήτρη Μυταρά.

“Η δική μου γενιά έφυγε από τα σύνορα, βγήκε έξω από το κάδρο, είχε πολλά όνειρα για την ζωή και την τέχνη. Θέλαμε με τις ιδέες μας ν΄αλλάξουμε τον κόσμο. Είμαστε Ευρωπαίοι καλλιτέχνες, γαλουχημένοι με αυτή την ιδέα, και όχι την ιδέα του χρηματιστηρίου” είχε πει ο Γιάννης Κουνέλλης το 2012 σε δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο μιας σπάνιας έκθεσης του στην Αθήνα, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Ο “Ιταλός” ελληνικής καταγωγής εικαστικός γεννήθηκε στον Πειραιά το 1936, εγκαταστάθηκε στη Ρώμη το 1956 και το όνομα του συνδέθηκε με τους καλλιτέχνες της arte povera, δημιουργούς ανοιχτούς σε πειραματισμούς.

Χρησιμοποιούσε στοιχεία όπως ατσάλι, πέτρα, λινάτσα, κάρβουνο και μαχαίρια. Αντικαθιστούσε το τελάρο με πλαίσια κρεβατιών, κάσες κουφωμάτων και κρεμάστρες παλτών. Η κλίμακα ήταν πάντα συμβατή με το ανθρώπινο σώμα: οι διαστάσεις του διπλού κρεβατιού ή ενός παραθύρου επαναλαμβάνονται σταθερά στα έργα του.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!