Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
20 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
17 °C 10 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [CNN Greece]: Θεσμοφόρια: To Φεστιβάλ των αρχαίων Ελληνίδων
[CNN Greece]: Θεσμοφόρια: To Φεστιβάλ των αρχαίων Ελληνίδων

[CNN Greece]: Θεσμοφόρια: To Φεστιβάλ των αρχαίων Ελληνίδων

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί αν ο κόσμος της Ελληνικής Αρχαιότητας επιφύλασσε ένα «μυστήριο», μία τυπική ιεροτελεστία που αποτελούσε μία αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση;

Η απάντηση είναι -ναι, επιφύλασσε: τη «Θεσμοφορία», ή αλλιώς τα «Θεσμοφόρια», ένα αρχαίο εορταστικό τριήμερο στο οποίο δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο οι γυναίκες, και το οποίο αφορούσε την έκφραση της ιδιαίτερης λατρείας που εκείνες έτρεφαν προς την θεά Δήμητρα και την κόρη της, Περσεφόνη.

Η τελετή πραγματοποιείτο σε διάφορα μέρη ανά την Ελλάδα, όπως στο Άργος, στη Σπάρτη, στη Δήλο και τη Σικελία, ωστόσο οι περισσότερες πληροφορίες μας έρχονται από το τυπικό της αρχαίας Αθήνας.

Το μυστήριο μέσα…στον «χρόνο»

Τα Αθηναϊκά Θεσμοφόρια ήταν μία ετήσια ιεροτελεστία που πραγματοποιείτο το μήνα του Πυανεψίωνα, όπως ονομαζόταν ο τέταρτος κατά σειρά μήνας του Αττικού έτους, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον θεό Απόλλωνα και αντιστοιχούσε περίπου στο χρονικό διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Λαμβάνοντας υπόψιν, όμως, πως η θεά Δήμητρα συμβόλιζε τη γονιμότητα και τη γεωργία γρήγορα γίνεται αντιληπτό ότι οι γυναίκες της αρχαίας Ελλάδας δεν επέλεξαν διόλου τυχαία αυτό το διάστημα. Με άλλα λόγια τα Θεσμοφόρια συνέπιπταν με τη περίοδο συγκομιδής ή ακόμα και του θερισμού, στις περιπτώσεις που ορισμένες πόλεις τα γιόρταζαν κατά τους θερινούς μήνες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!