Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [CNN Greece]: Στο «γκρίζο» η κυπριακή ΑΟΖ: «Όχι» Λευκωσίας στην πρόταση Ακιντζί – Η Άγκυρα αψηφά την ΕΕ
[CNN Greece]: Στο «γκρίζο» η κυπριακή ΑΟΖ: «Όχι» Λευκωσίας στην πρόταση Ακιντζί – Η Άγκυρα αψηφά την ΕΕ

[CNN Greece]: Στο «γκρίζο» η κυπριακή ΑΟΖ: «Όχι» Λευκωσίας στην πρόταση Ακιντζί – Η Άγκυρα αψηφά την ΕΕ

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων.

Το Συμβούλιο απέρριψε την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου , Οι πολιτικοί αρχηγοί εξουσιοδότησαν τον Νίκο Αναστασιάδη να αποστείλει επιστολή στον κ. Ακιντζί ,καθώς και στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιιο Γκουτέρες, στην οποία θα αναλύονται οι λόγοι της απόφασή τους.

Η πρόταση Ακιντζί

Η πρόταση Ακιντζί προέβλεπε:

  • Ίσα δικαιώματα των δύο κοινοτήτων στους φυσικούς πόρους του νησιού.
  • Μοίρασμα των κερδών από τους υδρογονάνθρακες στις δύο κοινότητες του νησιού.
  • Από κοινού λήψη των αποφάσεων για την έρευνα και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
  • Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες δεν συνιστά πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού

Για την ελληνοκυπριακή πλευρά το πρόβλημα δεν είναι η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στα κέρδη. Άλλωστε,. Ο υφιστάμενος κυπριακός νόμος προβλέπει ότι τα 2/3 των κερδών από τους υδρογονάνθρακες θα αποταμιευτούν για να αξιοποιηθούν μετά την επίλυση του Κυπριακού. Η Λευκωσία «βλέπε» στην πρόταση Ακιντζί την αναίρεση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διαψευστεί ότι το Φατίχ ανακάλυψε σημαντικό κοίτασμα αερίου στα ανοιχτά της Πάφου

Η Τουρκία δεν κάνει βήμα πίσω

Επιπλέον, η Άγκυρα κατέστησε σαφές σήμερα ότι δεν πτοείται από τις κυρώσεις της ΕΕ. Μετά τη χτεσινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλουν κυρώσεις για τις γεωτρήσεις του Φατίχ δυτικά της Πάφου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι: «Οι αποφάσεις που λήφθηκαν στη Σύνοδό του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν θα επηρεάσουν με κανένα τρόπο την αποφασιστικότητα της χώρας μας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!