Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [CNN Greece]: Ψήφος αποδήμων: Οι ζυμώσεις, οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα «μαθηματικά»
[CNN Greece]: Ψήφος αποδήμων: Οι ζυμώσεις, οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα «μαθηματικά»

[CNN Greece]: Ψήφος αποδήμων: Οι ζυμώσεις, οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα «μαθηματικά»

«Φωτιά» βάζει στο πολιτικό σκηνικό η ψήφος του απόδημου ελληνισμού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ετοιμάζεται να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος σε ό,τι αφορά στο νέο νόμο που θα δίνει στους Έλληνες του εξωτερικού το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές .

Δεδομένου ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών απαιτεί τουλάχιστον 200 ψήφους, η κυβέρνηση έχει «ανάγκη» κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΙΝΑΛ . Και τα δύο κόμματα, όμως, εγείρουν ξεχωριστά τις δικές τους ενστάσεις. Μάλιστα, βασική διαφωνία είναι εάν η ψήφος των ομογενών θα προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα ή όχι.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ψήφος των ομογενών θα πρέπει να προσμετράται στην τελική κατάταξη ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα της επικράτειας. Στο σημείο αυτό διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί ότι οι ομογενείς με την ψήφο τους θα πρέπει να εκλέγουν μόνο έναν αριθμό βουλευτών. Ωστόσο, αρκετοί συνταγματολόγοι θεωρούν ότι το σημείο αυτό δεν είναι απολύτως συνταγματικό.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών, το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται θα κινείται περισσότερο προς την επιστολικήψήφο. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Το σχέδιο νόμου θα αφορά κυρίως τους Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα λόγω κρίσης και όχι τόσο τους ομογενείς δεύτερης ή τρίτης γενιάς.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!