Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [CNN Greece]: Προς άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων στην Κύπρο
[CNN Greece]: Προς άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων στην Κύπρο

[CNN Greece]: Προς άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων στην Κύπρο

Την άρση του εμπάργκο των αμερικανικών όπλων στο έδαφος τηςΚυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να εγκρίνει το αμερικανικόΚογκρέσο, αντιστρέφοντας με αυτό τον τρόπο νομοθεσία του 1987.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η άρση του εμπάργκο που αφορά μόνο την προμήθεια υλικού από την Κυπριακή Δημοκρατία θα επιτευχθεί μέσω της έγκρισης του νόμου για τον προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας για το 2020.

Παρότι τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου ενέκριναν δύο κείμενα από τα τέλη Ιουλίου, οι διαφορετικές προσεγγίσεις Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο θέμα της χρηματοδότησης του τείχους που επιθυμεί να κατασκευάσει ο Πρόεδρος Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό μπλόκαραν τη συμφωνία για τον συγκερασμό τους. Ωστόσο, το λεκτικό για την άρση του εμπάργκο ήταν πανομοιότυπο και στα δύο κείμενα.

Τελικώς, το περασμένο Σαββατοκύριακο υπήρξε συμφωνία μεταξύ των επιδιαιτητών που είχαν οριστεί από τη Βουλή και τη Γερουσία -κάτι που επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα από επιφανή στελέχη των Δημοκρατικών.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερεςλεπτομέρειες.

Την Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία επί του τελικού κειμένου στη Βουλή ενώ την ίδια ημέρα ή την επομένη θα «περάσει» από τη Γερουσία.

Αμέσως μετά την έγκριση των δύο σωμάτων, το εν λόγω κείμενο θα πρέπει να υπογραφεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Τα σχετικά άρθρα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρουν, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ:

Πρώτον, επιτρέποντας την εξαγωγή, η επανεξαγωγή ή η μεταφορά οπλισμού που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο πυρομαχικών των Ηνωμένων Πολιτειών (μέρος 121 του τίτλου 22, κώδικας ομοσπονδιακών κανονισμών) στην Κυπριακή Δημοκρατία θα προωθήσει τα συμφέροντα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη μείωση της εξάρτησης της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που αποτελούν προκλήσεις στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλο τον κόσμο, για υλικό που σχετίζεται με την άμυνα.
Δεύτερον, είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες υπό την διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών για μια συνολική λύση στη διαίρεση της Κύπρου και επίσης για να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη».
Τονίζεται ότι η εφαρμογή της διάταξης για άρση του εμπάργκο θα ισχύσει αμέσως μόλις ο νόμος τεθεί σε ισχύ κι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν θα εφαρμόζει την πολιτική της εξαγωγής, επανεξαγωγής ή μεταφοράς οπλισμού και αμυντικών υπηρεσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία, αν το αίτημα έχει υποβληθεί από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κι ο τελικός αποδέκτης είναι η ΚυπριακήΔημοκρατία.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!