Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
15 °C 2 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
8 °C 0 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [CNN Greece]: Ο πρίγκιπας Κάρολος παραδέχτηκε τον ρόλο της Βρετανίας στη φρίκη του δουλεμπορίου
[CNN Greece]: Ο πρίγκιπας Κάρολος παραδέχτηκε τον ρόλο της Βρετανίας στη φρίκη του δουλεμπορίου

[CNN Greece]: Ο πρίγκιπας Κάρολος παραδέχτηκε τον ρόλο της Βρετανίας στη φρίκη του δουλεμπορίου

Ο πρίγκιπας Κάρολος , ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, παραδέχτηκε σήμερα τον ρόλο που διαδραμάτισε το Ηνωμένο Βασίλειο στο δουλεμπόριο , χαρακτηρίζοντας την πρακτική αυτή «αποτρόπαιη φρικαλεότητα» η οποία άφησε «μια ανεξίτηλη κηλίδα στην ιστορία του κόσμου μας».

Σε ομιλία του στη Γκάνα , την περιοχή όπου οδηγούνταν οι Αφρικανοί σκλάβοι πριν τους επιβιβάσουν σε πλοία για να τους στείλουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Κάρολος τόνισε ότι αυτή η «βαθύτατη αδικία» δεν θα λησμονηθεί ποτέ.

«Στο Κάστρο Όσου το Σάββατο ήταν πολύ σημαντικό για εμένα –όπως και στην πρώτη μου επίσκεψη εκεί πριν από 41 χρόνια– να παραδεχτώ το πιο οδυνηρό κεφάλαιο στις σχέσεις της Γκάνας με τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. (…) Η αποτρόπαιη φρικαλεότητα του δουλεμπορίου και η αδιανόητη οδύνη που προκάλεσε άφησαν μια ανεξίτηλη κηλίδα στην παγκόσμια ιστορία», τόνισε.

Η Βρετανία απαγόρευσε τη μεταφορά σκλάβων με πλοία στον Ατλαντικό το 1807, όμως η πλήρης κατάργηση του δουλεμπορίου ήρθε χρόνια αργότερα, το 1833.

Πριν από δύο χρόνια ο Κάρολος είχε επισκεφθεί το Κάστρο Κρίστιανσμποργκ στο Όσου, που αρχικά λειτουργούσε ως δανέζικο σκλαβοπάζαρο και από όπου υπολογίζεται ότι πουλήθηκαν 1,5 εκατομμύριο Αφρικανοί. Αφού η Γκάνα ανέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, το 1957, το κάστρο μετατράπηκε σε έδρα της κυβέρνησης της χώρας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!