Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [CNN Greece]: Πώς θα γίνει η εκλογή Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας
[CNN Greece]: Πώς θα γίνει η εκλογή Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας

[CNN Greece]: Πώς θα γίνει η εκλογή Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Στα τέλη Ιανουαρίου το αργότερο αρχές Φεβρουαρίου και με τη διαδικασία του αναθεωρημένου άρθρου 32 θα διεξαχθούν στην Ολομέλεια της Βουλής οι ψηφοφορίες για την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει ακόμα τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα , για την οριστική ημερομηνία έναρξης της εκλογικής διαδικασίας, εικάζεται ωστόσο, ότι θα ξεκινήσει προς τα τέλη του μήνα, μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου στις 22 Ιανουαρίου. Το Σύνταγμα ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου .

Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι από την εγγραφή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σε ημερήσια διάταξη έως την διεξαγωγή της πρώτης ψηφοφορίας πρέπει να παρέλθουν πέντε ημέρες. Το ίδιο χρονικό διάστημα πρέπει να περάσει ανάμεσα από τις ψηφοφορίες.

Το αναθεωρημένο άρθρο του Συντάγματος προβλέπει έως και πέντε ψηφοφορίες. Στις δύο πρώτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να εκλεγεί πρέπει να συγκεντρώσει 200 θετικές ψήφους. Αν οι δύο αυτές ψηφοφορίες αποβούν άκαρπες, για να εκλεγεί ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας θα πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία 180 θετικών ψήφων.

Αν και τότε δεν υπάρχει αποτέλεσμα ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι, ενώ εάν χρειαστεί και πέμπτη ψηφοφορία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει σχετική πλειοψηφία.

Αναλυτικά το Άρθρο 32 του Συντάγματος:

Άρθρο 32

*1.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!