Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [CNN Greece]: Η «πολιτική των τζαμιών» του Ερντογάν και ο νέο-οθωμανισμός στην αρχιτεκτονική
[CNN Greece]: Η «πολιτική των τζαμιών» του Ερντογάν και ο νέο-οθωμανισμός στην αρχιτεκτονική

[CNN Greece]: Η «πολιτική των τζαμιών» του Ερντογάν και ο νέο-οθωμανισμός στην αρχιτεκτονική

Η επιμονή του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατραπεί επίσημα η Αγιά Σοφιά σε τζαμί , μπορεί να ερμηνεύεται από πολλούς ως μια επίδειξη ισχύος της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, και πιθανώς είναι και αυτό. Αλλά είναι και κάτι πολύ περισσότερο.

Ο Ερντογάν επιμένει και δείχνει αποφασισμένος να πετύχει τι σκοπό του, να μετατρέψει επίσημα την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, επιστρατεύοντας κάθε θεσμικό -ή και όχι- μέσο που έχει στη διάθεσή του. Πέρα από τη διαμάχη γύρω από την ιστορική εκκλησία, η οποία μας αφορά άμεσα, τις τελευταίες δύο δεκαετίες τα τζαμιά φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να παίρνουν το δικό τους, όχι αμελητέο, ρόλο στην τουρκική πολιτική.

Πριν από μερικούς μήνες, στις 7 Μαρτίου, το τζαμί Τσαμλίτσα, στην κορυφή του ομώνυμου λόφου στην Κωνσταντινούπολη, άνοιξε τις πόρτες του στους πιστούς με κάθε μεγαλοπρέπεια. Είναι το μεγαλύτερο τζαμί της χώρας και από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με χωρητικότητα 63.000 ανθρώπων.

Σχεδιασμένο στο μεγαλοπρεπές στιλ των Οθωμανικών τζαμιών του 16ου αιώνα, εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος κυβερνάει την Τουρκία από το 2003. Είναι μόνο ένα από τα νέο-Οθωμανικά κτήρια που εμφανίζονται με όλο και ταχύτερους ρυθμούς στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Μιναρέδες, θόλοι και αψίδες, τα τρία βασικά στοιχεία της κλασικής αρχιτεκτονικής των τζαμιών κάνουν την εμφάνισή τους εν αφθονία, με το μέγεθος, όμως, να είναι πλέον το βασικό στοιχείο των κτηρίων αυτών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!