Κυριακή, 21 Απριλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [CNN Greece]: Παναγία των Παρισίων: Πώς αναστηλώνεται ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα; Ειδικοί εξηγούν
[CNN Greece]: Παναγία των Παρισίων: Πώς αναστηλώνεται ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα; Ειδικοί εξηγούν

[CNN Greece]: Παναγία των Παρισίων: Πώς αναστηλώνεται ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα; Ειδικοί εξηγούν

Μπορεί η στάχτη να μην έχει ακόμη καταλαγιάσει στην Παναγία των Παρισίων και οι Γάλλοι να θρηνούν για την μεγάλη «κυρία», ωστόσο οι συζητήσεις για την αναστήλωση του ναού έχουν ήδη ξεκινήσει. Η γνώση αυτή, άλλωστε, δίνει δύναμη στον γαλλικό λαό και ανακουφίζει κάπως τον πόνο του για την τεράστια πολιτιστική καταστροφή.

Οι εργασίες αναστήλωσης αναμένεται να διαρκέσουναρκετάχρόνια, ίσως και πάνω από μια δεκαετία.

Και παρότι η οδύνη για την πυρκαγιά είναι μεγάλη, για το γοτθικό αριστούργημα -που χρειάστηκε συνολικά 107 χρόνια για να κατασκευαστεί και στάθηκε αγέρωχο για 850 και πλέον έτη- η αναστήλωση αυτή πιθανώς να είναι απλώς ένα ακόμη «λίφτινγκ». Έτσι και αλλιώς, ο καθεδρικός έχει αλλάξει πολλές φορές «πρόσωπο» τα περασμένα χρόνια…

Όσοι αναζητούν μια… αχτίδαφωτός μέσα στην τεράστια αυτή τραγωδία σίγουρα θα αναπτερωθούν μετά από την δέσμευση του Γάλλου προέδρου ΕμανουέλΜακρόν ότι η χώρα θα συνεργαστεί για να ξαναχτίσει την Παναγία των Παρισίων. Ακόμη πιο μεγάλη αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός ότι η χώρα κατάφερε ήδη να συγκεντρώσει περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις απαραίτητες εργασίες.

Αυτές οι ιδιαίτερα γενναιόδωρες πρώτες δωρεές δείχνουν ότι η χρηματοδότηση δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στη διαδικασία -κάτι που συνήθως αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» στην πλειοψηφία τέτοιων έργων.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που η χρηματοδότηση διασφαλιστεί και δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας, τι αναμένεται να ακολουθήσει;

Πρώτο μέλημα η ασφάλεια

Όπως εξηγεί το CNNi , το πρώτο μέλημα των ειδικών θα είναι η ασφάλεια. Οι γαλλικές Αρχές ανακοίνωσαν πως το κυρίως μέρος του κτηρίου, όπως και οι δύο πύργοι, διασώθηκαν από τις φλόγες, ωστόσο υπάρχουν μέρη του καθεδρικού ναού που αντιμετωπίζουν προβλήματαστατικότητας και απειλούνται με κατάρρευση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!