Σάββατο, 20 Απριλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [CNN Greece]: Παναγία των Παρισίων: Γιατί η αναστήλωση του ναού διχάζει τους ειδικούς
[CNN Greece]: Παναγία των Παρισίων: Γιατί η αναστήλωση του ναού διχάζει τους ειδικούς

[CNN Greece]: Παναγία των Παρισίων: Γιατί η αναστήλωση του ναού διχάζει τους ειδικούς

Μετά την καταστροφική φωτιά στην Παναγία των Παρισίων και τις υποσχέσεις της γαλλικής κυβέρνησης να την αποκαταστήσει το ταχύτερο δυνατόν, ο λόγος περνά στους ειδικούς -αρχιτέκτονες, μηχανικούς και διαχειριστές των πολιτιστικών έργων- ώστε να αποφασίσουν τον τρόπο, τη μέθοδο αλλά και τη μορφή που θα πρέπει να έχει η Νοτρ Νταμ μετά τις απαραίτητες εργασίες.

Και αυτό γιατί και τα αρχιτεκτονικά μνημεία δεν μένουν στατικά μέσα στην πορεία τους στην ιστορία και στις διακυμάνσεις στην αντίληψη των εκάστοτε γενεών για το κάλλος.

Πράγματι, ο αρχιτέκτονας Βιολέ-λε-Ντυκ που είχε αναλάβει στα μέσα του 19ου αιώνα τη ριζική ανακαίνιση της Παναγίας των Παρισίων, είχε προσθέσει τους δαίμονες (τα γνωστά gargoyle), που προφανώς δεν είχε οραματισθεί ο επίσκοπος Μορίς ντε Σουλί στον 12ο αιώνα.

Όπως επίσης της πρόσθεσε και τον πυργίσκο του «Βέλους», ο οποίος και κατάρρευσε από τις φλόγες και στον οποίο ουδέποτε μπόρεσε να σκαρφαλώσει ο καμπούρης κωδωνοκρούστης Κουασιμόδος , καθώς το λογοτεχνικό έργο του Βίκτωρος Ουγκώ κυκλοφόρησε το 1831. Ο ίδιος ο Ουγκώ μέσα στις σελίδες του περιέγραφε «τη μεγάλη φωτιά ανάμεσα στους δύο πύργους», όπως ακριβώς φαίνεται στη φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Πλέον έχει ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση για το εάν η Παναγία θα πρέπει να επιστρέψει στην ακριβώς προηγούμενη μορφή της ή είναι πρέπον να προστεθούν και σε αυτή στοιχεία σημερινά, που όμως θα εξασφαλίζουν καλύτερη θωράκισή της από καταστροφές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!