Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [CNN Greece]: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Aids: η επιδημία, η κατάσταση στην Ελλάδα και οι νέες θεραπείες
[CNN Greece]: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Aids: η επιδημία, η κατάσταση στην Ελλάδα και οι νέες θεραπείες

[CNN Greece]: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Aids: η επιδημία, η κατάσταση στην Ελλάδα και οι νέες θεραπείες

«Θυμάμαι όταν ήμουν φοιτητής που συνάντησα τον πρώτο ασθενή στην Ελλάδα με AIDS. Ήταν ένας δάσκαλος από την Ζάμπια. Μπήκα στο δωμάτιο με μια στολή, θύμιζα αστροναύτη κι έμεινα μακριά του», λέει ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Παθολογίας Πέτρος Σφηκάκης.

Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια. Η επιστημονική κοινότητα έμαθε περισσότερα για τον ιό HIV, πώς εξελίσσεται, πώς μεταδίδεται και πώς μπορεί να καταπολεμηθεί.

Στόχος των επιστημόνων πλέον είναι «ο μηδενισμός των νέων μολύνσεων, των θανάτων και του στίγματος. Διότι στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχει ακόμη το στίγμα», παραδέχεται ο Σωτήρης Τσιόδρας, Αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων κατά την διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών για τον ιό HIV.

Η αντιμετώπιση του στίγματος μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

  • με την σωστή ενημέρωση των πολιτών
  • με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών από τους γιατρούς

Στον δεύτερο παράγοντα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ καταγγέλλοντας όλους όσοι δημοσιοποίησαν τον Απρίλιο του 2012 τα στοιχεία οροθετικών γυναικών:

«Πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη για τη συμπεριφορά και την μεταχείριση αυτών των γυναικών. Η αποκάλυψη των στοιχείων συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Απορώ πως οι γιατροί του ΚΕΕΛΠΝΟ έδωσαν τα στοιχεία τους, έχουν ηθική υποχρέωση να προστατεύουν τους ασθενείς τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!