Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [CNN Greece]: Οι ολλανδικοί σιδηρόδρομοι θα αποζημιώσουν όσους μεταφέρθηκαν με τρένα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης
[CNN Greece]: Οι ολλανδικοί σιδηρόδρομοι θα αποζημιώσουν όσους μεταφέρθηκαν με τρένα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης

[CNN Greece]: Οι ολλανδικοί σιδηρόδρομοι θα αποζημιώσουν όσους μεταφέρθηκαν με τρένα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης

Η εθνική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ολλανδίας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη, ότι πρόκειται να αποζημιώσει τους Εβραίους που μεταφέρθηκαν με τα τρένα της σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου .

Η αποζημίωση αφορά όχι μόνο τους επιζώντες αλλά και τους απογόνους εκείνων που στο μεταξύ πέθαναν, όπως έγινε γνωστό από τη Nederlandse Spoorwegen (NS). «Εκτιμούμε ότι πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχουν δικαίωμα αποζημίωσης. Μεταξύ αυτών είναι και περίπου 500 επιζώντες», σημείωσε στην ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία θα δαπανήσει «πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ» για τον σκοπό αυτό τα επόμενα χρόνια.

Πέρσι τον Νοέμβριο η NS είχε προαναγγείλει ότι σκόπευε να αποζημιώσει τους συγγενείς των Εβραίων και είχε συγκροτήσει μια επιτροπή για να καθορίσει τα ποσά που θα δοθούν. Η εταιρεία, που χαρακτηρίζει «μαύρη σελίδα» στην ιστορία της την εποχή εκείνη, είχε ζητήσει επισήμως συγγνώμη το 2005 για όσα έγιναν.

Ο πρώην φυσιοθεραπευτής της ποδοσφαιρικής ομάδας του Άγιαξ, Σάλο Μούλερ, ο οποίος έχασε τους γονείς του στον πόλεμο, αγωνιζόταν από το 2017 για να αποζημιώσει η NS τα θύματα.

Τα ποσά που θα δοθούν θα φτάνουν τα 15.000 ευρώ για τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος και θα κυμαίνονται μεταξύ 5.000-7.000 ευρώ για τα παιδιά που γεννήθηκαν «πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τον πόλεμο», καθώς και για τους χήρους και τις χήρες, εξήγησε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!