Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [CNN Greece]: «Όχι» του υπουργείου Υγείας σε οικειοθελείς μειώσεις τιμών σε φάρμακα
[CNN Greece]: «Όχι» του υπουργείου Υγείας σε οικειοθελείς μειώσεις τιμών σε φάρμακα

[CNN Greece]: «Όχι» του υπουργείου Υγείας σε οικειοθελείς μειώσεις τιμών σε φάρμακα

Δεν κάνει δεκτές το υπουργείο Υγείας τις αιτήσεις φαρμακευτικών εταιρειών για οικειοθελείς μειώσεις τιμών φαρμάκων , παρ΄ όλο που δεν υπάρχει νομοθετική απαγόρευση ή δημοσιονομική επίπτωση στους κλειστούς προϋπολογισμούς του φαρμάκου.

Το ζήτημα φέρνει στη δημοσιότητα η φαρμακευτική εταιρεία MSD. Η MSD κατέθεσε την Πέμπτη (04/07/2019) αίτηση μείωσης της τιμής των φαρμακευτικών σκευασμάτων INEGY, που παράγονται παγκοσμίως από την MSD και διανέμονται στην Ελλάδα από τη φαρμακευτική εταιρεία BIANEΞ. Εφόσον γίνει δεκτή η αίτηση, τα συγκεκριμένα σκευάσματα θα διατίθενται σε τιμή ίση με την τιμή των αντίστοιχων γενοσήμων.

H αιτούμενη μείωση επί της εργοστασιακής τιμής σημαίνει χαμηλότερο κόστος για τον ΕΟΠΥΥ, καθώς η τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ του πρωτοτύπου φαρμάκου είναι χαμηλότερη από την τιμή αποζημίωσης του γενοσήμου φαρμάκου, ενώ οι ασθενείς θα έχουν χαμηλότερη συμμετοχή, επισημαίνει η MSD.

Ωστόσο το υπουργείο Υγείας, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο όπως τονίζει η εταιρεία, αρνείται την οικειοθελή μείωση τιμών, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημη σχετική νομοθετική απαγόρευση. Εναλλακτικά, ζητά από την MSD να προσφέρει έκπτωση βάσει των εφαρμοστέων διατάξεων, η οποία να καλύπτει και τον ΦΠΑ και το ποσοστό κέρδους φαρμακοποιών και χονδρεμπόρων. Σύμφωνα όμως με την εταιρεία, η εναλλακτική αυτή οδηγεί το συγκεκριμένο off-patent προϊόν σε πωλήσεις κάτω του κόστους – κάτι το οποίο καθιστά τη χορήγηση των γενοσήμων ασύμφορη για τον ΕΟΠΥΥ, παραβιάζοντας έτσι βασικές αρχές ίσης μεταχείρισης των εταιρειών του κλάδου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!