Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [CNN Greece]: Νέο δημοψήφισμα ζητάει η Σκωτία – «Όχι» απαντά η Βρετανία
[CNN Greece]: Νέο δημοψήφισμα ζητάει η Σκωτία – «Όχι» απαντά η Βρετανία

[CNN Greece]: Νέο δημοψήφισμα ζητάει η Σκωτία – «Όχι» απαντά η Βρετανία

Την πρόθεσή της να αποστείλει επιστολή προς τον βρετανό πρόεδρο Μπόρις Τζόνσον με την οποία θα ζητά τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης Νίκολα Σέρτζον , διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα «εξετάσει όλες τις επιλογές».

Στην επιστολή της με τίτλο «Το Δικαίωμα της Σκωτίας να Επιλέξει» αλλά και στις δηλώσεις που συνοδεύουν τη δημοσιοποίηση της πρόθεσής της η Σέρτζον δηλώνει πως η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας θα εξετάσει όλες τις επιλογές της εάν η βρετανική κυβέρνηση επιχειρήσει να την αποτρέψει από τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) της Στέρτζον, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και κατά του Brexit, κέρδισε 48 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στο βρετανικό Κοινοβούλιο στις εθνικές βουλευτικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας, κάτι που σύμφωνα με την επικεφαλής του δείχνει τη στήριξη για την προσπάθειά της να διενεργηθεί ένα τέτοιο δημοψήφισμα.

«Συχνά μου τίθεται το ερώτημα: ‘Τι θα κάνετε εάν ο Μπόρις Τζόνσον πει όχι;’ Όπως έχω ήδη πει, θα εξετάσω όλες τις λογικές εναλλακτικές για να διασφαλίσω το δικαίωμα της Σκωτίας στην αυτοδιάθεση», είπε η Στέρτζον σε ομιλία της.

Οι Σκωτσέζοι απέρριψαν με ποσοστό 55% έναντι 45% την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο στο δημοψήφισμα του 2014μ, αλλά η Στέρτζον υποστηρίζει ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει, κυρίως διότι οι Σκωτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του 2016 ενώ το σύνολο του Ηνωμένου Βασίλειου τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!