Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
0 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
0 °C 0 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [CNN Greece]: Μία πριγκίπισσα μπορεί να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης
[CNN Greece]: Μία πριγκίπισσα μπορεί να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης

[CNN Greece]: Μία πριγκίπισσα μπορεί να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης

Η αδελφή του βασιλιά της Ταϊλάνδης είναι υποψήφια για τις πρωθυπουργικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα τον Μάρτιο. Πρόκειται για περίπτωση δίχως προηγούμενο, καθώς ποτέ άλλοτε Ταϊλανδός «γαλαζοαίματος» δεν έχει κατέβει σε εκλογές.

Η πριγκίπισσα Ubolratana Rajakanya είναι υποψήφια με το λαϊκό κόμμα Thai Raksa Chart, το οποίο συνεργάζεται με τον πρώην πρωθυπουργό Thaksin Shinawatra, ο οποίος «έπεσε» μετά το πραξικόπημα του 2005.

Ένας από τους κύριους αντιπάλους της θα είναι ο νυν πρωθυπουργός Prayut Chan-o-Cha, ο οποίος θέλει να ανανεώσει τη θητεία του και έχει την στήριξη του στρατού.

Ο αρχηγός του Thai Raksa Chart, Preechapon Pongpanich, επιβεβαίωσε πως «ύστερα από συναντήσεις με τους αξιωματούχους μας, καταλήξαμε στο να θέσουμε ως υποψήφια για την πρωθυπουργία την πριγκίπισσα Ubolratana. Έχει τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες. Μετά τις συναντήσεις την προσεγγίσαμε και δέχθηκε την πρότασή μας με μεγάλη ευγένεια».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που μέλος της βασιλικής οικογένειας της Ταϊλάνδης κατεβαίνει στον πολιτικό στίβο, από την περίοδο που καταργήθηκε η απόλυτη μοναρχία – προ 86 ετών. Αναλυτές σημειώνουν πως ο νέος βασιλιάς, ο οποίος αναμένεται να ορκιστεί τον Μάιο, θα στηρίξει την αδελφή του.

«Πρόκειται για ιστορική στιγμή», είπε στο CNNi ο πολιτικός αναλυτής Paul Chambers. «Θεωρώ πως είναι μέρος ενός σχεδίου του υπάρχοντος ηγέτη (σ.σ. του βασιλιά) με στόχο να αυξήσει την επιρροή του σε όλη τη χώρα».

Τα τελευταία χρόνια η χώρα είναι υπό καθεστώς στρατιωτικής χούντας, που έχει επιβάλει τον εκλεκτό της στην πρωθυπουργία.

Πηγή: REUTERS/Athit Perawongmetha

Πώς μπορεί να επηρεάσει η υποψηφιότητα της πριγκίπισσας το πολιτικό γίγνεσθαι

Η υποψηφιότητα της Ubolratana μπορεί να λειτουργήσει ως «ανάχωμα» στα κόμματα που στηρίζουν τη χούντα και επιθυμούν την παραμονή του Prayut Chan-o-Cha στην εξουσία.

Ο νυν πρωθυπουργός κατέλαβε τη θέση το 2014, όταν αποπέμφθηκε από τη θέση της η Yingluck Shinawatra, αδελφή του Thaksin Shinawatra.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!