Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
11 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
10 °C 5 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [CNN Greece]: Μία ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που σημάδεψαν τις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ
[CNN Greece]: Μία ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που σημάδεψαν τις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ

[CNN Greece]: Μία ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που σημάδεψαν τις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ έχει πυροδοτήσει σειρά εξελίξεων στην πολιτική σκακιέρα . Η απόφαση Τραμπ σηματοδότησε ουσιαστικά μία εντυπωσιακή στροφή στην πολιτική που ακολουθούσαν μέχρι τώρα οι προκάτοχοί του.

Πλέον οι επαφές ΗΠΑ – Ισραήλ περνούν σε νέο επίπεδο και αξίζει να αναφερθούν μερικοί σημαντικοί σταθμοί στις ημερομηνίες που σημάδεψαν τις σχέσεις ΗΠΑ- Ισραήλ

Αναγνώριση αλλά διαφωνίες

Στις 14 Μαΐου 1948 ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν κηρύσσει τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν αναγνωρίζει το νέο κράτος έντεκα λεπτά μετά τη δημιουργία του.

Ωστόσο οι διμερείς σχέσεις είναι ταραγμένες τα πρώτα χρόνια. Η Ουάσιγκτον συνειδητοποιεί ότι μια υπερβολική προσέγγιση με το Ισραήλ θα θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον αραβικό κόσμο.

Οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν την εκστρατεία του Σινά κατά της Αιγύπτου το 1956, που ξεκίνησε το Ισραήλ σε συνεργασία με τη Γαλλία και τη Βρετανία. Μια διαταγή του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ προς τον Γκουριόν αναγκάζει το Ισραήλ να υποχωρήσει από το Σινά.

Το ταξίδι του Ντόναλντ Τραμπ στο Ισραήλ/GPO via Getty Images/Ideal Images/Amos Ben Gershom

Διαρκής στήριξη στο Ισραήλ

Στη διάρκεια του πολέμου του 1967, το Ισραήλ καταλαμβάνει το Σινά, τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα υψίπεδα του Γκολάν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!