Τρίτη, 22 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [CNN Greece]: Γνωστός Αιγύπτιος δημοσιογράφος ζητά αλλαγή του Συντάγματος για να επανεκλεγεί ο αλ Σίσι
[CNN Greece]: Γνωστός Αιγύπτιος δημοσιογράφος ζητά αλλαγή του Συντάγματος για να επανεκλεγεί ο αλ Σίσι

[CNN Greece]: Γνωστός Αιγύπτιος δημοσιογράφος ζητά αλλαγή του Συντάγματος για να επανεκλεγεί ο αλ Σίσι

Ένα σημαντικό στέλεχος του αιγυπτιακού Τύπου, που θεωρείται πως πρόσκειται στον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, πρότεινε την Κυριακή να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα προκειμένου ο αρχηγός του Κράτους να μπορέσει να διεκδικήσει μια τρίτη συναπτή θητεία.

Ο Γιάσερ Ριζκ, διευθυντής της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Αλ Άχμπαρ, στηλίτευσε σε κύριο άρθρο του την «απουσία πολιτικών δυνάμεων ή κομμάτων» που θα μπορούσαν να «αναλάβουν τις ευθύνες» της άσκησης της προεδρίας.

«Σε ό,τι αφορά το Σύνταγμα και τα άρθρα του, υπάρχουν πολλές προτάσεις (…) οι οποίες θα όφειλαν να συζητηθούν», τόσο από τα μέσα ενημέρωσης, όσο και από το κοινοβούλιο της Αιγύπτου, πρόσθεσε.

Αφού κατέλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή, το 2013, του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι, ο Σίσι επανεξελέγη πρόεδρος στα τέλη του Μαρτίου συγκεντρώνοντας το 97% των ψήφων, ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο.

Βάσει του Συντάγματος της Αιγύπτου που υιοθετήθηκε το 2014, η προεδρική θητεία έχει τετραετή διάρκεια και μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία φορά, αναφέρει το Γαλλικό πρακτορείο.

Το άρθρο 226 ορίζει ότι «σε κάθε περίπτωση, τα άρθρα που αφορούν την επανεκλογή του προέδρου δεν μπορούν να αναθεωρηθούν».

Ο Σίσι έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θέλει να διεκδικήσει τρίτη θητεία στην προεδρία το 2022, αλλά ειδικοί έχουν εκτιμήσει πως παρ’ όλ’ αυτά, ενδέχεται να το πράξει.

Το 2017, ένας κοινοβουλευτικός είχε εισηγηθεί να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα προκειμένου να επιτρέπονται πάνω από δύο συναπτές θητείες στην προεδρία, πρόταση που είχε προκαλέσει πολεμική στην Αίγυπτο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!