Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
14 °C 2 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
14 °C 0 kmh
Home | LIFESTYLE - MEDIA | [CNN Greece]: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού σε πρώτο πλάνο
[CNN Greece]: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού σε πρώτο πλάνο

[CNN Greece]: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού σε πρώτο πλάνο

“Το ρίζωμα είναι η σημαντικότερη, αλλά και η πιο παραγνωρισμένη ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής” είχε πει η Γαλλίδα φιλόσοφος και πολιτική ακτιβίστρια Σιμόν Βέιλ. Αυτά τα λόγια της ντύνουν ιδανικά και την ιδέα της ομάδας του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που μας προτείνει έναν ανατρεπτικό τρόπο να προσεγγίσουμε το σινεμά. Απόδειξη οι επιλεγμένες 14 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος με πυξίδα ένα από τα πιο εμβληματικά βιβλία του 20ου αιώνα, “Το ρίζωμα” της Βέιλ με την αιώνια ανήσυχη φωνή της να καθοδηγεί την παγκόσμια διανόηση.

“Αποφασίσαμε να μην ακολουθήσουμε τον παραδοσιακό δρόμο επιλογής ταινιών. Εστιάσαμε σε πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς, που εκφράζονται με τολμηρό και πρωτότυπο τρόπο, όμως είδαμε τις ταινίες σε συνάρτηση με τις ιδέες που αναπτύσσονται στο έργο της Σιμόν Βέιλ. Το βιβλίο διατρέχει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, θέτει υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις πλάνες του, αναλύει την ασθένεια του ‘ξεριζώματος’ που τον έχει πλήξει και διακηρύττει ότι ‘το ρίζωμα είναι ίσως η σημαντικότερη, αλλά και η πλέον παραγνωρισμένη ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής’. Ισχυρίζεται, ότι ‘η έννοια της υποχρέωσης υπερέχει εκείνης του δικαιώματος που εξαρτάται από αυτήν’, ασκώντας δριμεία κριτική τόσο στην ιδέα της επανάστασης όσο και σε εκείνη της βίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!