Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [CNN Greece]: Η επαναστατική περίπτωση του ανθρώπου με «δύο εγκεφάλους» – Ή πώς μια έρευνα άλλαξε τη νευροεπιστήμη
[CNN Greece]: Η επαναστατική περίπτωση του ανθρώπου με «δύο εγκεφάλους» – Ή πώς μια έρευνα άλλαξε τη νευροεπιστήμη

[CNN Greece]: Η επαναστατική περίπτωση του ανθρώπου με «δύο εγκεφάλους» – Ή πώς μια έρευνα άλλαξε τη νευροεπιστήμη

Μάικλ Σ. Γκαζανίγκα: Ένας από τους σπουδαιότερους νευροεπιστήμονες του 20ου αιώνα που έδωσε στην ανθρωπότητα μία άλλη άποψη για το τι συμβαίνει «παρασκηνιακά» μεταξύ ενός «ζεύγους» με διαφορετική «ατζέντα» και κάποιες φορές προβληματική σχέση, του δεξιού και αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου μας.

Στα μέσα του περασμένου αιώνα ο Μάικλ Σ. Γκαζανίγκα, ο λεγόμενος «πατέρας της γνωστικής νευροεπιστήμης», συμμετείχε σε μία ομάδα πρωτοπόρων νευροεπιστημόνων που ανέπτυξαν τη – σήμερα, θεμελιώδη – θεωρία περί διαχωρισμού του εγκεφάλου (split-brain theory): την ιδέα δηλαδή πως το δεξί και το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, έχοντας διαφορετικές ιδιότητες και δυνάμεις. Αφιέρωσε τη ζωή και τη δουλειά του στην κατανόηση της λειτουργίας, της επικοινωνίας ή της ασυνεννοησίας των δύο σφαιρών του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Τα εγκεφαλικά ημισφαίρια δεν έχουν συμμετρική λειτουργία, καθώς το καθένα ευθύνεται για διαφορετικές δεξιότητες αντίληψης και κίνηση. Η επικρατούσα άποψη μεταξύ των πολλών και μη ειδικών είναι πως το αριστερό ημισφαίριο είναι το πιο «λογικό» και αναλυτικό ενώ το δεξί πιο «διαισθητικό» και συναισθηματικό. Όλοι έχουμε ακούσει κάποιον να λέει πως το κυρίαρχό του ημισφαίριο είναι το αριστερό και άρα είναι «λογικός και καλός στα μαθηματικά» ή το δεξί και άρα «είναι δημιουργικός και καλλιτεχνική φύση». Κι όμως, ο δρ Γκαζανίγκα, χωρίς να αμφισβητεί τις ‘ειδικότητες’ των ημισφαιρίων, είναι ο πρώτος δικαιούται να μιλήσει για λογική υπεραπλούστευσης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!