Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
10 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
11 °C 0 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [CNN Greece]: Εκτός από κρασί, οι αρχαίοι Έλληνες έπιναν και μπύρα;
[CNN Greece]: Εκτός από κρασί, οι αρχαίοι Έλληνες έπιναν και μπύρα;

[CNN Greece]: Εκτός από κρασί, οι αρχαίοι Έλληνες έπιναν και μπύρα;

Τις ισχυρές της ενδείξεις -αποτέλεσμα ερευνών και μελετών σε αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα- σύμφωνα με τις οποίες οι κάτοικοι της προϊστορικής Ελλάδας, εκτός από κρασί , παρασκεύαζαν και κατανάλωναν και μπύρα , επαναφέρει σε άρθρο της σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμώτη.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος PLANTCULT (ERC), που υλοποιείται στο ΑΠΘ από τον Απρίλιο του 2016 και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Horizon 2020, μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, Consolidator Grant, GA 682529.

Τα νέα δεδομένα, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο άρθρο της κ. Βαλαμώτη, με τίτλο «Brewing beer in wine country: First arcaeobotanical indications for beer making in Early and Middle Bronze Age Greece», δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Vegetation History and Αrchaeobotany», στις 30 Δεκεμβρίου 2017, ενώ αντίστοιχη επιστημονική ανακοίνωση είχε ήδη κάνει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η επικεφαλής του προγράμματος, τον περασμένο Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εργασιών της 30ής Επιστημονικής Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.

«Τα νέα δεδομένα, που παρουσιάζονται εδώ για πρώτη φορά, αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ότι οι κάτοικοι της προϊστορικής Ελλάδας, εκτός από κρασί, παρασκεύαζαν και κατανάλωναν και μπύρα. Πρόκειται για αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα φυτρωμένων σπόρων δημητριακών και θραύσματα αλεσμένων δημητριακών από δύο οικισμούς της Εποχής του Χαλκού: το Αρχοντικό, στη Μακεδονία και την Άργισσα, στη Θεσσαλία.

Τα ευρήματα είναι περίπου σύγχρονα και χρονολογούνται στο τέλος της 3ης-αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ. Στην περίπτωση του Αρχοντικού, μαζί με πλούσια κατάλοιπα δημητριακών, εντοπίστηκε μία συγκέντρωση φυτρωμένων σπόρων δημητριακών, συγκεντρώσεις από μάζες αλεσμένων δημητριακών και θραύσματα αλεσμένων δημητριακών, μαζί με μικρές μάζες, τα οποία προέρχονται από το εσωτερικό δύο σπιτιών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!