Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [CNN Greece]: Δημοψήφισμα Ιταλία: τα δύο στρατόπεδα και η επόμενη ημέρα
[CNN Greece]: Δημοψήφισμα Ιταλία: τα δύο στρατόπεδα και η επόμενη ημέρα

[CNN Greece]: Δημοψήφισμα Ιταλία: τα δύο στρατόπεδα και η επόμενη ημέρα

Λιγότεροι από τους μισούς Ιταλούς είναι οι πολίτες που θα αποφασίσουν, την τελευταία στιγμή, για το μέλλον της χώρας. Με άλλα λόγια, τόσοι όσοι είναι οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, θα κρίνουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξάγεται την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου.

Τι σημαίνει το Ναι

Εάν υπερισχύσει το Ναι τότε θα γίνουν μεγάλες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις , οι οποίες, καθώς έχουν εγκριθεί οριακά από το κοινοβούλιο, χρειάζεται η συγκατάθεση των πολιτών.

Στο ισχύον σύστημα υπάρχουν δύο σώματα στο κοινοβούλιο: η βουλή των αντιπροσώπων και η Γερουσία. Και τα δύο είναι ισάξια.

Για να περάσει ένα νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο σώματα -κάτι που σημαίνει ότι οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Για παράδειγμα, ο νόμος που δίνει ίσα δικαιώματα στα παιδιά που γεννιούνται εκτός γάμου με εκείνα των παντρεμένων ζευγαριών έκανε να εγκριθεί απ’ τη βουλή 1.300 ημέρες.

Με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση η Γερουσία θα έχει μειωμένες εξουσίες. Η έγκρισή της δεν θα ζητείται παρά μόνο για μείζονα θέματα ενώ ο αριθμός των γερουσιαστών θα μειωθεί από 315 που είναι σήμερα σε 100 και οι οποίοι δεν θα εκλέγονται άμεσα.Κάποιοι θα επιλέγονται από τις περιφερειακές συνελεύσεις ενώ κάποιοι από τους δημάρχους θα ορίζονται και γερουσιαστές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!