Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [CNN Greece]: Απολίθωμα αποκαλύπτει πως τα φίδια είχαν πόδια για τουλάχιστον 70 εκατ. χρόνια
[CNN Greece]: Απολίθωμα αποκαλύπτει πως τα φίδια είχαν πόδια για τουλάχιστον 70 εκατ. χρόνια

[CNN Greece]: Απολίθωμα αποκαλύπτει πως τα φίδια είχαν πόδια για τουλάχιστον 70 εκατ. χρόνια

Η εξέλιξη των φιδιών κεντρίζει εδώ και χρόνια το ενδιαφέρον των επιστημόνων, γιατί γνώριζαν πως αυτά τα πολύπλοκα σπονδυλωτά ζώα είχαν κάποτε μέλη. Με την πάροδο του χρόνου, προσαρμόστηκαν να ζουν χωρίς αυτά, γεγονός που τα κατέταξε στην κατηγορία των ερπετών .

Ωστόσο, υπήρχε ένα σημαντικό κενό γνώσης ως προς τον τρόπο που τα φίδια εξελίχθηκαν και απώλεσαν οριστικά τα άκρα τους.

Συγκεκριμένα, μια περιορισμένη καταγραφή απολιθωμάτων δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει τον τρόπο, με τον οποίο έγινε η μετάβαση αυτή κατά τη διάρκεια της άνω Μέσης Ιουρασικής Περιόδου, ήτοι πριν από 163 – 174 εκατ. χρόνια.

Με την πάροδο των ετών, υπήρξαν θεωρίες που υποστήριζαν ότι αυτά τα μέλη ήταν απλώς μια μεταβατική φάση προτού τα φίδια προσαρμοστούν γρήγορα στην τωρινή μορφή τους.

Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην επιθεώρηση Science Advances , έρχεται να υποστηρίξει κάτι εντελώς διαφορετικό: Βάσει της ανακάλυψης νέων και καλοδιατηρημένων απολιθωμάτων που ανήκαν σε φίδια, κυρίως κρανίων, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πλέον πως τα ζώα αυτά είχαν πόδια για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το είδος Najash rionegrine ήταν ένας τύπος πρώιμου φιδιού με πίσω πόδια. Οι ερευνητές έφεραν στο φως οκτώ κρανία, εκ των οποίων το ένα ήταν απολύτως ανέπαφο, καθώς επίσης και άλλα απολιθώματα, στην Παλαιοντολογική Περιοχή Λα Μπουιτρέρα, που βρίσκεται στη βόρεια Παταγονία.

Ο συγκεκριμένος τύπος φιδιού κατείχε πρωτόγονα χαρακτηριστικά που έμοιαζαν περισσότερο με εκείνα που είχαν οι σαύρες, όπως για παράδειγμα ένα ζυγωματικό οστό καθώς και άλλα χαρακτηριστικά που προσιδίαζαν στα φίδια, όπως η έλλειψη μιας κοκάλινης καμπύλης που συνδέεται από το κρανίο μέχρι το ζυγωματικό οστό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!