Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [CNN Greece]: O «Άνθρωπος του Βιτρούβιου», του Ντα Βίντσι, θα πάει στο Λούβρο παρά τις διαμαρτυρίες των Ιταλών
[CNN Greece]: O «Άνθρωπος του Βιτρούβιου», του Ντα Βίντσι, θα πάει στο Λούβρο παρά τις διαμαρτυρίες των Ιταλών

[CNN Greece]: O «Άνθρωπος του Βιτρούβιου», του Ντα Βίντσι, θα πάει στο Λούβρο παρά τις διαμαρτυρίες των Ιταλών

Το έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι «Άνθρωπος του Βιτρούβιου» θα μεταφερθεί τελικά στο Μουσείο του Λούβρου , στο Παρίσι, παρά την προσφυγή ιταλικής πολιτιστικής οργάνωσης που πιστεύει ότι το εμβληματικό έργο είναι πολύ εύθραυστο για ένα τέτοιο ταξίδι.

Το Διοικητικό Δικαστήριο της Περιφέρειας της Βενετίας απέρριψε την προσφυγή της πολιτιστικής οργάνωσης Italia Nostra κατά του δανεισμού του περίφημου σχεδίου. Το έργο του Ντα Βίντσι, σύμφωνα με την προσφυγή, δεν έπρεπε να μεταφερθεί στο Λούβρο. Το δικαστήριο, όμως, έκρινε ότι η προσφυγή «στερείται επαρκών στοιχείων». Έτσι, το έργο θα συμπεριληφθεί στη μεγάλη έκθεση για τα 500 χρόνια από το θάνατο του καλλιτέχνη.

Στην απόφασή του, το διοικητικό δικαστικό όργανο κρίνει πως το Ανώτατο Συμβούλιο Μουσείων της Ιταλίας είχε την αρμοδιότητα να δώσει την συγκεκριμένα άδεια, καθώς μάλιστα είχε συμφωνηθεί και από τα αρμόδια διακρατικά όργανα ο δανεισμός. Επίσης το μνημόνιο συνεργασίας που έχουν συνάψει τα δύο υπουργεία δεν εμπίπτει σε διοικητικούς περιορισμούς.

Η προσφυγή υποστήριζε ότι ο «Άνθρωπος του Βιτρούβιου» αποτελεί τμήμα της μόνιμης συλλογής της Πινακοθήκης της Ακαντέμια της Βενετίας. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να μεταφερθεί στο εξωτερικό, βάσει του Άρθρου 66 του Κώδικα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Επιπλέον βάσει των συμπερασμάτων του ελέγχου του ειδικού εργαστηρίου συντήρησης της Πινακοθήκης η κατάσταση του έργου είναι τέτοια που δεν επιτρέπει μία τόσο επικίνδυνη μεταφορά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CNN GREECE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!