Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Click at Life]: Ο «Μόμπυ Ντικ» έγινε 165 ετών
[Click at Life]: Ο «Μόμπυ Ντικ» έγινε 165 ετών

[Click at Life]: Ο «Μόμπυ Ντικ» έγινε 165 ετών

Το βιβλίο του Μέλβιλ για τη τιτάνια σύγκρουση του ανθρώπου με τη φύση κυκλοφόρησε το 1851 και σήμερα, με αφορμή ταγενέθλιά του, θυμόμαστε ένα από τα πιο σημαντικά έργα της αμερικανικής λογοτεχνίας.

Σαν σήμερα πριν από 165 χρόνια εκδόθηκε για πρώτη φορά το αριστούργημα του Χέρμαν Μέλβιλ, o «Μόμπυ Ντικ ή η Φάλαινα. Αν και πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα της αμερικανικής λογοτεχνίας, για μεγάλο διάστημα θεωρούνταν εμπορική αποτυχία (μόλις 3.200 αντίτυπα πουλήθηκαν όσο ζούσε ο συγγραφέας). Η αξία τού «Μόμπυ Ντικ» αναγνωρίστηκε μόλις το 20ό αιώνα.

Εκ πρώτης όψεως, το έργο του Μέλβιν φαίνεται να είναι άλλη μια ναυτική περιπέτεια. Ο ναύτης Ισμαήλ αφηγείται την ιστορία του καπετάνιου Αχαάβ που ζητά εκδίκηση από τον Μόμπυ Ντικ, μια λευκή φάλαινα που βούλιαξε το καράβι του και του πήρε το πόδι. Μέσα από την λεπτομερή και ρεαλιστική περιγραφή της ζωής πάνω στο φαλαινοθηρικό καταμεσής του πελάγους, ο συγγραφέας καταπιάνεται με θέματα κοινωνικής τάξης χρησιμοποιώντας μεταφορές και συμβολισμούς. Η σύγκρουση του Αχαάβ με τον Μόμπυ Ντικ λειτουργεί ως αλληγορία της μάχης του καλού με το κακό και της Φύσης με τον Άνθρωπο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CLICK AT LIFE

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!