Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Click at Life]: «Μαθήματα πολέμου»: Στα χαρακώματα οι αδερφοί Λιγνάδη 
[Click at Life]: «Μαθήματα πολέμου»: Στα χαρακώματα οι αδερφοί Λιγνάδη 

[Click at Life]: «Μαθήματα πολέμου»: Στα χαρακώματα οι αδερφοί Λιγνάδη 

Η παράσταση αποτελεί ένα γόνιμο μάθημα της ιστορίας του Θουκυδίδη και της ψυχολογίας του πολέμου.

Θουκυδίδης δραματικός
Το έργο «Μαθήματα πολέμου» αποτελεί την απόπειρα των αδερφών Λιγνάδη να μεταφέρουν στη σκηνή την ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη. Ο μεν Γιάννης Λιγνάδης αναλαμβάνει το κείμενο και τη δραματουργία, ο δε Δημήτρης Λιγνάδης τη σκηνοθεσία- τον βλέπουμε, ωστόσο, και στη σκηνή.

Πώς να χωρέσουν όμως οι εμφύλιες διαμάχες και συγκρούσεις ενός πολέμου διάρκειας 30 χρόνων, θα αναρωτηθεί κανείς. Και πώς θα μεταμορφωθεί το ιστορικό γεγονός στη θεατρική απόδοση;

Αυτά τα προβλήματα οι δημιουργοί της παράστασης τα ξεπερνάνε γρήγορα θέτοντας ως πυρήνα του έργου τους δύο πράγματα: τον πόλεμο ως έννοια διαχρονική και την ίδια την προσωπικότητα του Θουκυδίδη. Έτσι, ο Γιάννης Λιγνάδης επιλέγει κάποια χαρακτηριστικά αναγνώσματα της ιστορίας της εμφύλιας διαμάχης τα οποία καλούνται να αναδείξουν την τραγωδία του πολέμου μέσα από το ιστορικό έργο του Θουκυδίδη.

Επί σκηνής έτσι ξεδιπλώνονται η πολιορκία της Πλάταιας, ο εμφύλιος πόλεμος στην Κέρκυρα, οι μάχες της Πύλου και της Σφακτηρίας, η καταστροφή της Μήλου, γεγονότα τα οποία πλαισιώνονται από πρόσθετα συμβάντα, όπως ο επιτάφιος λόγος του Περικλή, ο λοιμός στην Αθήνα, διάφορες ομιλίες πολιτικών, στοχασμούς του ιστορικού και σχόλια του Λιγνάδη (με κορυφαίο το «Κοίτα λεπτομέρεια ο Θουκυδίδης» που ακούγεται κατά τη διάρκεια της παράστασης).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CLICK AT LIFE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!