Κυριακή, 22 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
16 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
18 °C 8 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Click at Life]: Κριτική: Λουτσία ντι Λαμμερμούρ του Ντονιτσέττι και Μαγικός Αυλός του Μότσαρτ
[Click at Life]: Κριτική: Λουτσία ντι Λαμμερμούρ του Ντονιτσέττι και Μαγικός Αυλός του Μότσαρτ

[Click at Life]: Κριτική: Λουτσία ντι Λαμμερμούρ του Ντονιτσέττι και Μαγικός Αυλός του Μότσαρτ

Από την Ελένη Πετάση.

Όταν η σκηνοθεσία μιας όπερας ξεφεύγει από τα όρια της σύμβασης και με τη ματιά μιας ταλαντούχας δημιουργού ερευνά νέες, ενδεχομένως τολμηρές διαδρομές, τότε ένα μη αληθοφανές ρομαντικό μελόδραμα του πρώτου μισού του 19ου αιώνα γειώνεται απρόσμενα αποκτώντας αξιομνημόνευτο αποτέλεσμα.

Η Λουτσία ντι Λαμμερμούρ του Ντονιτσέττι (1835) στην παράσταση της Κέιτι Μίτσελ είναι μια τέτοια περίπτωση καθώς εμπλουτίζεται με παράλληλες βουβές ρεαλιστικές σκηνές ενώ αλλάζει κάποιες άλλες από το πρωτότυπο κείμενο το οποίο βασίζεται στο δημοφιλές μυθιστόρημα του Ουώλτερ Σκοτ «Η νύφη των Λάμμερμουρ» (1818).

Χωρίζοντας ευρηματικά τη σκηνή σε δύο μέρη η αγγλίδα σκηνοθέτης δημιούργησε δύο πεδία δράσεων. Στο ένα εξελίσσονται επεισόδια από την καθημερινότητα της Λουτσίας, όπως για παράδειγμα τη στιγμή που φοράει ανδρικά ρούχα προκειμένου να συναντηθεί με τον έρωτα της χωρίς να την αναγνωρίσουν ή τον τρόπο που προετοιμάζεται για να σκοτώσει τον άντρα της. Στο άλλο βλέπουμε την κύρια (τραγουδιστική) δράση στην οποία ξεχωρίζει η εξαιρετική Χριστίνα Πουλίτση – ιδιαίτερα στη δύσκολη, φωνητικά και ερμηνευτικά, σκηνή της τρέλας, όπου «συνομιλεί» συνταρακτικά με τους ήχους ενός φλάουτου.

Η Κέιτι Μίτσελ κράτησε αυτούσιο τον τραγικό μύθο του έργου. Κατ’ επέκταση η ηρωίδα ερωτεύεται παράφορα τον Εντγκάρντο, έναν ανθρωπο που μισεί ο αδελφός της, ο οποίος και την υποχρεώνει, κυρίως για πολιτικούς λόγους, να παντρευτεί τον Αρτούρο Μπάκλω.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CLICK AT LIFE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!