Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
14 °C 9 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
17 °C 13 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Capital]: Το “στοίχημα” της μείωσης των NPEs και ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ
[Capital]: Το “στοίχημα” της μείωσης των NPEs και ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ

[Capital]: Το “στοίχημα” της μείωσης των NPEs και ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ

Της Νένας Μαλλιάρα

Διεθνές case study θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι ελληνικές τράπεζες , εάν καταφέρουν να επιλύσουν το πρόβλημα των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων τους μέσα στην επόμενη τριετία. Παράλληλα, όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, η εξυγίανση προβληματικών ισολογισμών επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα μπορούσε να προσθέσει μία με δύο ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον στον ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

Μέσα στην επόμενη χρονιά, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους άνω των 17 δισ. ευρώ. Φέτος, η συνολική μείωση που αναμένεται να επιτευχθεί θα ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ, έναντι των 10 δισ. ευρώ που ήταν η μείωση των NPEs το 2017. Σημειώνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έφτασαν στο αποκορύφωμά τους, 107 δισ. ευρώ, τον Μάρτιο του 2016.

Για την επιτυχία του εγχειρήματος δραστικής μείωσης των NPEs, οι τράπεζες εναποθέτουν πολλά στη δημιουργία του Asset Protection Scheme που θα διαπραγματευθεί με τους “θεσμούς” η κυβέρνηση, καθώς η παροχή κρατικών εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις “κόκκινων” δανείων τους θα επιταχύνει τη μείωση των NPEs, με υψηλότερα τιμήματα και με μικρότερη επίπτωση στα κεφάλαια των τραπεζών.

Πάντως, εάν το σχήμα αυτό προχωρήσει -και το συντομότερο που αυτό μπορεί να γίνει είναι εντός του β’ εξαμήνου 2019-, θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στις προσπάθειες που θα πρέπει να καταβάλουν οι ίδιες οι τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CAPITAL

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!