Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
0 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
0 °C 0 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Capital]: Θετικά σήματα από τους διεθνείς επενδυτές για το σχήμα μείωσης των NPLs που προτείνει η ΤτΕ
[Capital]: Θετικά σήματα από τους διεθνείς επενδυτές για το σχήμα μείωσης των NPLs που προτείνει η ΤτΕ

[Capital]: Θετικά σήματα από τους διεθνείς επενδυτές για το σχήμα μείωσης των NPLs που προτείνει η ΤτΕ

Της Νένας Μαλλιάρα

Ιδιαίτερα θετική είναι η αποδοχή της πρότασης της ΤτΕ για τη μείωση των κόκκινων δανείων, όπως προσλαμβάνουν οι τράπεζες από τις συνεχείς επαφές τους με διεθνείς επενδυτές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η πρόταση της ΤτΕ θα απαιτήσει προετοιμασία 6 – 9 μηνών και ένα – ενάμιση χρόνο για να λειτουργεί ολοκληρωμένα. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά η λειτουργία του σχήματος που προτείνει η ΤτΕ αναμένεται στα μέσα του 2020, ενώ μεταξύ της διενέργειας της κάθε συναλλαγής (πωλήσεις τιτλοποιημένων δανείων) θα μεσολαβεί διάστημα 1 – 2 μηνών.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, οι ξένοι επενδυτές εκτιμούν ότι η πρόταση χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά του προβλήματος των NPLs, αντιμετωπίζοντας και το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου, διαμορφώνοντας σε βάθος τριετίας και σε σχέση με την υφιστάμενη στοχοθεσία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, καλύτερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες. Παράλληλα, εκτιμούν ότι αναλόγως του τρόπου στάθμισης του κινδύνου ενεργητικού της, η κάθε τράπεζα μπορεί να κρίνει η ίδια πόσα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μεταφέρει στο SPV που προτείνει η ΤτΕ, έτσι ώστε τελικά να μην προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες.

Όπως είχε γράψει το Capital.gr, η πρόταση της ΤτΕ πρόκειται να παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα σε επενδυτές στη Νέα Υόρκη και την Τρίτη στην Ουάσιγκτον όπου θα υπάρξει επίσης παρουσίασή της στο ΔΝΤ.

Οι διεθνείς επενδυτές επικροτούν την πρόταση της ΤτΕ, καθώς λειτουργεί με όρους αγοράς και όπως υπολογίζουν, θα διαμορφώσει σε μονοψήφιο ποσοστό τον δείκτη NPE στα τέλη του 2021.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CAPITAL

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!