Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Capital]: Σήμα κινδύνου στις αγορές ομολόγων από το ιταλικό stress test της ΕΚΤ
[Capital]: Σήμα κινδύνου στις αγορές ομολόγων από το ιταλικό stress test της ΕΚΤ

[Capital]: Σήμα κινδύνου στις αγορές ομολόγων από το ιταλικό stress test της ΕΚΤ

Του Γ. Αγγέλη

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται εξαιρετικά ανησυχητικά φαινόμενα στις αγορές της Ευρωζώνης με σημείο αναφοράς την Ιταλία και… παράδοξες συμπεριφορές στην Ελλάδα.

Δύο αντίθετες κινήσεις έχουν διαπιστωθεί αλλά με ανησυχητικό αποτέλεσμα.

Οι ελάχιστα… διακριτικές παρεμβάσεις των Hedge Funds ποντάρουν ολοένα και περισσότερο στην πτώση της τιμής των ιταλικών ομολόγων και στην άνοδο των spreads.

Η κίνηση αυτή στηρίχθηκε στην ασφαλή πρόβλεψη ότι η ΕΚΤ θα στηρίξει τα ιταλικά ομόλογα μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Και πράγματι έτσι έγινε, τα spreads “τσίμπησαν”, οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ ενισχύθηκαν, οι τιμές άρχισαν να επανέρχονται. Αλλά αντίθετα με ό,τι είχε συμβεί το 2012 η κερδοσκοπική τάση των Hegde Funds δεν απαντήθηκε ολοκληρωτικά όπως τότε.

Αναλυτές οι οποίοι παρακολουθούν το “παιχνίδι” αυτό των παρεμβάσεων της ΕΚΤ σημειώνουν ότι οι όγκοι παρέμβασης της ΕΚΤ είναι ισχυροί αλλά παρ’ όλα αυτά δεν επαρκούν για να ακυρώσουν τις κερδοσκοπικές κινήσεις των HedgeFunds.

Τι πραγματικά συμβαίνει; Η απάντηση έρχεται από τις ιταλικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία της Ιταλίας .

Οι ίδιοι αναλυτές παρατηρούν ότι αντίθετα με ό,τι συνέβη το 2012 οι εγχώριοι θεσμικοί και μη επενδυτές στην Ιταλία αυτή την φορά δεν στάθηκαν αρωγοί της προσπάθειας της ΕΚΤ.

Το αντίθετο, ακολούθησαν την τάση της “εξόδου” από την ιταλική αγορά με αποτέλεσμα αντί να ενισχυθεί η στήριξη της ΕΚΤ, να ενισχύεται η κερδοσκοπική παρέμβαση των HedgeFunds.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CAPITAL

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!