Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
8 °C 11 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
6 °C 13 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Capital]: ΣΕΒ: Ελλάδα – Πορτογαλία, Σημειώσατε 2
[Capital]: ΣΕΒ: Ελλάδα – Πορτογαλία, Σημειώσατε 2

[Capital]: ΣΕΒ: Ελλάδα – Πορτογαλία, Σημειώσατε 2

Σε σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας αναφορικά με το πώς διαχειρίστηκαν την κρίση προβαίνει ο ΣΕΒ σε Special Report του με τίτλο: “Ελλάδα – Πορτογαλία Σημειώσατε 2 ή Πώς η Πορτογαλία ξεπέρασε κατά €15 δισ. το ΑΕΠ της Ελλάδας; Απλά μαθήματα διαχείρισης οικονομικών κρίσεων”.

Μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι η διαφορετική λογική και πολιτική δέσμευση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είχε ορατά αποτελέσματα στην Πορτογαλία .

Ειδικότερα, σημειώνει πως στοίχημα της ιδιοκτησίας των μεταρρυθμίσεων κερδήθηκε ξεκάθαρα, ενώ στην Ελλάδα η μεταρρυθμιστική ανατροπή παραμένει ορατός κίνδυνος.

Επίσης, αναφέρει πως στην Πορτογαλία η ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης και η εξωστρέφεια έγιναν τα οχήματα ανάπτυξης, ενώ η Ελλάδα πορεύεται χωρίς πραγματική βιομηχανική πολιτική, παρότι ευαγγελίζεται την “παραγωγική ανασυγκρότησή” της.
Αναλυτικά, ο ΣΕΒ στην έκθεσή του αναφέρει τα ακόλουθα:
Η Ελλάδα και η Πορτογαλία υπήρξαν για δεκαετίες οι δύο φτωχότερες χώρες της ΕΕ. Η κρίση τις βρήκε σε ανάγκη προσφυγής σε προγράμματα διάσωσης την ίδια περίοδο. Και τα δύο προγράμματα περιλάμβαναν ένα μείγμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και την επιστροφή στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. Η διαφορετική λογική και πολιτική δέσμευση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είχε ορατά αποτελέσματα στην Πορτογαλία. Ενώ το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 25% την περίοδο 2008-2017, της Πορτογαλίας συρρικνώθηκε κατά 8% την πενταετία 2008-2013 και μέχρι το 2017 είχε σχεδόν ανακτήσει όλες τις απώλειες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CAPITAL

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!