Τρίτη, 23 Απριλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Capital]: Πότε και πώς θα αρχίσει η προεξόφληση του δανείου του ΔΝΤ
[Capital]: Πότε και πώς θα αρχίσει η προεξόφληση του δανείου του ΔΝΤ

[Capital]: Πότε και πώς θα αρχίσει η προεξόφληση του δανείου του ΔΝΤ

Του Γ. Αγγέλη

Περισσότερο σαφής από όσο “φαίνεται” είναι τελικά η διαδικασία για την αρχή της πρόωρης αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ από το ελληνικό δημόσιο.

Όπως έχει ξεκαθαριστεί από την πλευρά του ESM , η διαδικασία αυτή μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει – είναι κάτι που επιθυμεί η διοίκηση του ESM – αλλά μόνο εφόσον οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση της εκταμίευσης των κερδών από τα ANFAs και SMPs έχει δρομολογηθεί. Όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, σε σχετική ερώτηση του Capital.gr, ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να αιτηθεί το ελληνικό δημόσιο το “ΟΚ” από τον ESM και να ενεργοποιηθεί το σχετικό αίτημα με το ΔΝΤ, “δεν είναι μεγαλύτερος συνολικά από 40 ημέρες”.

Το μεγάλο εμπόδιο “για να πατηθεί η σκανδάλη” και να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία είναι “η επαρκής ικανοποίηση των εκκρεμοτήτων της δεύτερης αξιολόγησης” στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας, η οποία θα επιτρέψει στο EWG να δρομολογήσει την επιστροφή των κερδών από τα ANFAs – SMPs, καθώς αυτό “δεν έχει τόση σημασία από την άποψη του ποσού της εκταμίευσης (περί το 1 δισ. ευρώ) όσο το ότι αποτελεί την επίσημη διαβεβαίωση πως τηρούνται οι σχετικές δεσμεύσεις…”.

Όπως παρατηρεί αρμόδιος παράγοντας στον οποίο απευθύνθηκε για διευκρινίσεις το Capital.gr, ο ESM (που έχει περισσότερο από το 50% του ελληνικού χρέους στο χαρτοφυλάκιό του) για να διατηρήσει την ανώτερη αξιολόγηση, σχεδόν ίση με εκείνη του ΔΝΤ και να δανείζεται με σχεδόν μηδενικά επιτόκια με τα οποία αναχρηματοδοτείται (το ΔΝΤ δεν “δανείζεται” αλλά χρηματοδοτείται από τα μέλη του), “πρέπει να έχει διασφαλισμένη την αποπληρωμή των δανείων που έχει δώσει.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CAPITAL

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!