Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
4 °C 11 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
2 °C 8 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Capital]: Πόσο κοστίζει το βιομηχανικό ρεύμα στην Ευρώπη
[Capital]: Πόσο κοστίζει το βιομηχανικό ρεύμα στην Ευρώπη

[Capital]: Πόσο κοστίζει το βιομηχανικό ρεύμα στην Ευρώπη

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο site της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας του Βελγίου, μελέτη που διενεργήθηκε από την PwC, με αντικείμενο τα ενεργειακά κόστη για τους βιομηχανικούς πελάτες. Στόχος της μελέτης είναι να αναλυθεί το status των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες και αγορές, δηλαδή την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Τα ευρήματα της μελέτης είναι αποκαλυπτικά αφού όπως τονίζει στα συμπεράσματά της η PWC, αποδεικνύεται ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της κεντρικής Ευρώπης επιδοτούν σε σημαντικό βαθμό τα κόστη ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα όσο μεγαλύτερη βιομηχανία και καταναλωτής είναι μια εταιρεία, τόσο περισσότερο μειώνονται τα τελικά του κόστη.

“Υπάρχουν εξαιρετικά πολύπλοκες τιμολογήσεις ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων με στόχο να μειωθούν τα κόστη ηλεκτρισμού στις μεγάλες βιομηχανίας, Αυτές οι παρεμβάσεις έχουν ως στόχο να μειώσουν κυρίως τα κόστη δικτύου και τους φόρους, τα τέλη” αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη, η οποία επισημαίνει ότι τα κριτήρια που εφαρμόζονται κυρίως στη Γερμανία και την Ολλανδία αλλά και στη Γαλλία στοχεύουν ειδικά στις βιομηχανίες έντασης που είναι μεγάλες με συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια.

Ταυτόχρονα η PWC βλέπει ότι υπάρχουν πολλές επιλογές με βάση τις πολιτικές της ΕΕ για εφαρμογή βιομηχανικής πολιτικής στις μεγάλες βιομηχανίες.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για μια ελληνική βιομηχανία; Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύονται στη μελέτη μια βαριά βιομηχανία θα πλήρωνε 44,2% φθηνότερο ρεύμα εάν ήταν εγκατεστημένη στη Γερμανία, 36,4% φθηνότερο στη Γαλλία, 40,6% φθηνότερα στην Ολλανδία και 25,1% από το “ακριβότερο” Βέλγιο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CAPITAL

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!