Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Capital]: Όλα τα σενάρια για τις μειώσεις στo αφορολόγητο όριο
[Capital]: Όλα τα σενάρια για τις μειώσεις στo αφορολόγητο όριο

[Capital]: Όλα τα σενάρια για τις μειώσεις στo αφορολόγητο όριο

Της Δήμητρας Καδδά

Την εκτίμηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση “έχει μέλλον ακόμη” μεταφέρουν υπηρεσιακές πηγές στις Βρυξέλλες περιγράφοντας ένα κλίμα που έχει “βαρύνει” μετά το EWG της Πέμπτης αλλά και την παρέμβαση Σόιμπλε, μειώνοντας τις προσδοκίες ακόμη και στους πλέον αισιόδοξους συνομιλητές.

Πλέον, θεωρείται ότι ο “λογαριασμός” των μέτρων αυξάνεται και δεν αφορά μόνο στο τι θα γίνει μετά το 2018, αλλά και στο δημοσιονομικό κενό που πρέπει να κλείσει… “άμεσα” ως μέρος της δεύτερης αξιολόγησης και των μνημονικών μέτρων.

Και έτσι, εξηγούν, έρχονται πιο “κοντά” τα σενάρια για τη μείωση του αφορολογήτου. Ο λόγος για μια σειρά από εναλλακτικούς υπολογισμούς για την… “αναγκαία” περικοπή του αφορολογήτου, αναλόγως του ρόλου που θα έχει τελικά το ΔΝΤ και του τελικού “λογαριασμού” των μέτρων που προς το παρόν μοιάζουν με ακορντεόν.

Μια μείωση του αφορολογήτου στα 8.200 ευρώ περίπου (από 8.636 σήμερα) φέρνει πρόσθετα έσοδα περί 300 εκατ. ευρώ, υπολογίζουν πηγές του ελληνικού οικονομικού επιτελείου. Με άλλα λόγια, μια τέτοια κίνηση – αν “επιμείνουν” οι θεσμοί – υπερκαλύπτει τη δημοσιονομική “τρύπα” του 2018.

Πάντως, η κυβέρνηση προς το παρόν έχει άλλη θέση. Υπολογίζει ότι τα 200 εκατ. ευρώ περίπου του “κενού” του 2018 μπορούν να κλείσουν χωρίς κανένα μέτρο, μόνο με επαναϋπολογισμό της απόδοσης των φόρων που έχουν ήδη θεσπιστεί.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: CAPITAL

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!